Masszívan gyengülnek az olajárak csütörtökön délelőtt, miután a szaúdi energiaügyi miniszter a korábban jelzettnél kisebb mértékű kitermeléscsökkentés lehetőségéről beszélt.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) képviselői csütörtökön ülnek össze az olajkartell bécsi központjában, hogy döntést hozzanak a következő hat hónap kitermelési politikájáról.
Míg korábban Szaúd-Arábia részéről az hangzott el, hogy az olajkartellt vezető ország legalább napi 1,3 millió hordós termeléscsökkentést tartana kívánatosnak, addig a csütörtök reggel Khalid al-Falih már úgy fogalmazott, egy napi 1 millió hordós termeléscsökkentési lépés már elegendő nagyságú lenne.


Nagyrészt a hír hatására csütörtök délelőtt meredeken gyengülnek a nyersolajárak. A Brent jegyzése mintegy 4 százalékkal esik késő délelőtt, és ismét 60 dollár alá kerül.

Nagyot esett az olajár


Ugyanekkor a WTI spot árfolyama hasonló mértékben zuhan, ismét közelítve az 50 dolláros szintet.

Nagyot esett az olajár


A célszám lefelé történő módosítása előtt olyan hírek jelentek meg, melyek szerint Oroszország vonakodik részt venni a kitermeléscsökkentésben, illetve hogy napi 140 ezer hordóval hajlandó lenne ugyan részt venni a termeléscsökkentésben, de az OPEC 250-300 ezres csökkentést várna tőle. Az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump pedig arra sürgette a szervezetet, hogy ne csökkentse kitermelését.

A korábbi hírek szerint az OPEC minden tagjára érvényes 3,0-3,5 százalékos termeléscsökkentést kíván elérni, aminek a napi 1 milliós új célszám is megfelelne. Az OPEC termelése az év felétől 4,1 százalékkal napi 33,31 millió hordóra bővült. A világ három legnagyobb olajtermelőjének termelése körülbelül egy év alatt napi 3,3 millió hordóval emelkedett, napi 56,38 millió hordóra, vagyis az OPEC, Oroszország és az Egyesült Államok biztosítja a világ olajellátásának közel 60 százalékát.

(CNBC)

Címlapkép: shutterstock