Jól sikerült 2018 második fele a Duna House számára, a franchise ingatlanközvetítési tevékenység fenntartotta a 19-20 százalékos növekedési ütemét az előző évhez képest. A saját irodák jutalékai is kétszámjegyű bővülést mutattak, elsősorban a magyar irodák teljesítményének köszönhetően. A pénzügyi közvetítői üzletágak pedig a lengyel Gold Finance felvásárlása és az LTP megszűntetése kapcsán tapasztalt erős októberi érdeklődés következtében ugrottak meg. A Duna House részvényei emelkednek a negyedéves számok közzétételét követően, az árfolyam 1,6 százalékos pluszban áll.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A negyedév fontosabb számai:


  • A Duna House 2,5 milliárd forint ingatlanközvetítési jutalékot ért el 2018. negyedik negyedévében az utolsó negyedévekre jellemző szezonalitást követve. A magyarországi teljesítmény volt a legerősebb, 22,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi szinthez képest. Az egy irodára jutó átlagos jutalékok 21 százalékkal növekedtek, ami elsősorban az árak emelkedésének volt köszönhető, közben a tranzakciószám stagnálhatott. Csehországban a jutalékvolumen 3,4 százalékkal csökkent 2017 negyedik negyedévéhez képest, Lengyelországban pedig 0,3 százalékkal nőtt csökkenő irodaszám mellett.
  • 2018 egészét tekintve a hálózati bevételek 19,3 százalékkal bővültek konstans irodaszám mellett.

Erős volt a Duna House negyedéve

Forrás: Duna House

  • A saját iroda szegmens a negyedik negyedévben 435 millió forint jutalékbevételt ért el, ami 11,7 százalékos növekedésnek felel meg. a magyarországi bővülés 26,5 százalék volt, Lengyelországban a saját irodák jutalékbevétele 1,7 százalékkal csökkent, Csehországban pedig hektikusan alakult az év során, a negyedik negyedévben 16,1 százalékkal zuhant év/év alapon.
  • A teljes 2018-as évben a cégcsoport saját irodái 1,8 milliárd forint jutalékbevételt generáltak, ami 9,5 százalékos növekedésnek felel meg.

Erős volt a Duna House negyedéve

Forrás: Duna House

  • A Duna House hiteltevékenységeinek kiemelkedő teljesítménye 2018. negyedik negyedévében is folytatódott. A közvetített hitelvolumen meghaladta a 34 milliárd forintot, ami 83,1%-os éves növekedésnek felel meg. A negyedévet meghatározta az 5. legnagyobb lengyel hitelközvetítő, a Gold Finance akvizíciója november elején, így összességében 184,1%-kal bővült a lengyelországi hitelvolumen 30% fölötti organikus növekedés mellett. A Gold Finance konszolidálására 2018. novemberétől kerül sor, így a negyedik negyedéves számok kizárólag a november és december havi teljesítményét tartalmazzák a társaságnak.
  • Magyarországon 15,0%-kal nőtt a hitelvolumen 2017. negyedik negyedévéhez képest, ami lassulás a korábbi negyedévek növekedési ütemeihez viszonyítva. A növekedés mérséklődése a piac egészére jellemző volt.

Erős volt a Duna House negyedéve

Forrás: Duna House

  • A közvetített lakástakarékpénztári állomány megugrott a negyedik negyedévben, több mint a duplájára nőtt az egy évvel korábbi szintről (6,175 milliárd forintról 15,9 milliárd forintra). A Magyar Országgyűlés 2018. október 16-án megszűntette az újonnan indított lakástakarékpénztári megtakarításokra adott állami támogatást. Az állami támogatások megszűnésének fordulónapjáig kiemelkedő számú lakástakarékpénztári szerződés megkötésére került sor - áll a cég közleményében.

Erős volt a Duna House negyedéve

Forrás: Duna House


(BÉT)