Erősen szennyezett a talaj és a talajvíz a csődbe ment és a fővárosban az Illatos úti szennyezéssel kapcsolatban is ismert Budapesti Vegyiművek baranya megyei, hidasi telephelyén, és Garén, ahová a hidasi telephelyről szállították a vegyi hulladékot. Egyes rákkeltő anyagok a megengedettnél több ezerszer nagyobb koncentrációban vannak jelen a talajban és a talajvízben - derült ki azokból az adatokból, amelyeket a Greenpeace csak perrel tudott kiszedni a helyi kormányhivataltól az InfoRádió beszámolója szerint.

A garéi szennyezés a 2000-es évek elején sok botrányt keltett. Ismertté vált, hogy több ezer hordónyi tetraklór-benzol származék van ezen a Pécstől délre eső településen. Akkor a botrányok hatására elszállították a veszélyes hulladékot. A Greenpeace azonban adatokat kért ki a Baranya megyei kormányhivataltól, a hatóság viszont - mint Simon Gergely, a szervezet regionális vegyianyag-szakértője a rádiónak elmondta - megtagadta az adatközlést. Először az adatvédelmi hatósághoz (NAIH) fordultak, majd az állásfoglalás kikérése után mentek bíróságra az ügyben, ahol jogerősen a Greenpeace-nek adtak igazat.

A kiperelt adatokból látszik, egy 2015-ös mérés során a talajra megadott határérték több mint 28 ezerszeresét találták halogénezett aromás szénhidrogénekből. Rákkeltő mérgek 5-10 ezerszeresét tartalmazza a talaj is és a talajvíz is. Ez szennyezi Bonyhád vízbázisát, illetve 200 méterre van a tározótól a Bosta-patak, amire szintén veszélyes - mutatott rá Simon Gergely, aki külön felhívta a figyelmet arra, hogy nagyon mérgező, rákkeltő dioxinok jelenlétét a jegyzőkönyvek szerint nem is mérték a talajvízben mostanában, de ezek létére korábbi mérések már utaltak.

A terület megtisztítását Garé esetében már 1994-ben elrendelték, 2002-ben pedig a hidasi telep esetében is. Közben viszont csődbe ment a Budapesti Vegyiművek is, így a cég tehát nem tudta ezirányú kötelezettségeit teljesíteni, pedig több milliárdos kármentesítésre volna szükség. E folyamat megindulását az Agrárminisztérium tudná kezdeményezni, valamint kormánydöntés kellene a szükséges pénzalapok biztosításáról.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán