Estek az európai részvényindexek pénteken, a befektetőket a geopolitikai feszültség aggasztja, a piaci szereplők a Törökországgal kapcsolatos fejleményekre koncentrálnak, míg a hazai befektetők az OTP-re fókuszáltak, amelynek részvényei a rekordprofitot hozó második negyedéves gyorsjelentésre ellenére nagyot estek, miután pénteken büntették a bankpapírokat a befektetők.
Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Csúnya lett a vége, hatalmasat esett az OTP 2018.08.10 17:27

A török árfolyamválság és a krízis eszkalálódásával kapcsolatos aggodalmak nyomás alá helyezték az európai tőzsdéket pénteken, a hazai börze is nagyot esett, a BUX 674 pontos esés mellett 1,8 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom volt képes emelkedni, a telekomcég papírjai 0,5 százalékkal kerültek feljebb, a Mol mindemellett 0,1, míg a Richter 1 százalékkal került lejjebb. A nap vesztese az OTP volt, a bankpapír jelentős, 4,2 százalékos eséssel zárta a pénteki kereskedést, annak ellenére is, hogy a társaság rekordprofitról számolt be a második negyedéves gyorsjelentésében.

Csak átmeneti a nyugalom az olaj piacán? 2018.08.10 17:24

Drágul az olaj péntek délután, miután a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentése arra figyelmeztetett, piaci zavarokat okozhat az Irán kőolaj- és földgáziparát sújtó amerikai szankciók bevezetése.

tovább a cikkhez...

Öntik az európai bankpapírokat, hatalmasat esett az OTP 2018.08.10 16:10

A török árfolyamválság közepette hatalmasat esett a török tőzsdeindex, az isztambuli börze 8,5 százalékot esett, míg a jelentős zuhanás miatt több részvény kereskedését is felfüggesztették, miután azok elérték a maximálisan engedélyezett napi limitjüket.

Az európai tőzsdék is esnek, a befektetők büntetik a török kitettséggel rendelkező pénzintézetek papírjait, miután a Financial Times arról írt, hogy az EKB bankfelügyeleti szárnya aggódik a török líra igen jelentős idei gyengülése miatt és ezzel összefüggésben az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a spanyol BBVA törökországi kitettsége miatt. A szóban forgó pénzintézetek papírjai kivétel nélkül nagyot estek pénteken, a BBVA 5,4, a BNP Paribas 4,2 míg az UniCredit részvényei 5,6 százalékkal kerültek lejjebb.

A pénteki kereskedésben a befektetők büntetik a bankszektor részvényeit, a DAX index komponensei közül a Deutsche Bank és a Commerzbank részvényei teljesítenek a legrosszabbul, előbbi 5,3, míg utóbbi 4,5 százalékkal került ma lejjebb.

A BUX index is nagyot esett pénteken, a hazai részvényindex 910 pontos esés mellett 2,4 százalékkal került lejjebb, míg az OTP a vártnál kedvezőbb második negyedéves gyorsjelentése ellenére is hatalmasat esett, a bankpapír 5 százalékkal került ma lejjebb.

Tovább esik a BUX, zuhan az OTP 2018.08.10 15:40

Tovább esnek az európai tőzsdék, miután a pénteki kereskedés negatív hangulatát tovább rontotta az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében a Törökországra kivetett acél- és alumíniumvámok megduplázását jelentette be, amit Donald Trump a líra dollárral szembeni jelentős leértékelődésével indokolt. Trump abszurd indoklásából az olvasható ki, hogy az elnök szerint a törökök szándékosan értékelik le devizájukat, hogy ezzel magukat versenyelőnybe juttatva kerüljék meg az amerikai vámokat.

A DAX index 244 pontos esés mellett 1,9 százalékkal került lejjebb, a CAC40 1,5, az olasz börze pedig 2,4 százalékkal kerül lejjebb. A török helyzettel kapcsolatos feszültség a magyar tőzsdére is rányomja bélyegét, a BUX index 4,7 milliárd forintos forgalom és 720 pontos esés mellett közel 2 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül a Magyar Telekom stagnál, a Mol 1,5, a Richter pedig 1 százalékkal kerül ma lejjebb. Az OTP mindemellett 3,3 százalékos zuhanás mellett egészen 10 330 forintig esett, miután a befektetők büntetik a bankpapírokat a hét utolsó napján. Az OTP annak ellenére esett ma nagyot, hogy a társaság a hajnalban publikált második negyedéves beszámolójában rekordprofittal lepte meg a piaci szereplőket.

Esnek az európai tőzsdék és a BUX sem kivétel 2018.08.10 13:53

Továbbra is az eladók diktálják az ütemet az európai börzéken, miután a törökországi helyzet és a történelmi mélypontra zuhanó líra hatására a befektetők fedezékbe vonultak a hét utolsó napján. Az általános részvénypiaci kockázatkerülés közepette esnek az európai tőzsdék, a DAX index 208 pontos esés mellett 1,6 százalékkal került lejjebb, a CAC40 1,1, az olasz tőzsde pedig 1,8 százalékkal került ma lejjebb.

A piaci szereplők büntetik a bankszektor papírjait, miután a Financial Times arról írt, hogy az Európai Központi Bank bankfelügyeleti szárnya aggódik a török líra igen jelentős idei gyengülése miatt és ezzel összefüggésben az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a spanyol BBVA törökországi kitettsége miatt. A szóban forgó pénzintézetek papírjai kivétel nélkül nagyot estek pénteken, a BBVA 4,2, a BNP Paribas 3,6, míg az UniCredit részvényei 3,3 százalékkal kerültek lejjebb.

A hazai részvényindex sem tudta függetleníteni magát az általános negatív hangulattól, a BUX index 3,2 milliárd forintos forgalom és 444 pontos mínusz mellett 1,2 százalékkal került lejjebb, a hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, a Magyar Telekom közel 0,3, a Richter közel 1, a Mol pedig 1,3 százalékkal került lejjebb. Az OTP mindemellett 1,6 százalékkal került lejjebb, annak ellenére is, hogy a társaság ma hajnalban közzétett gyorsjelentésében rekordprofitról számolt be.

Továbbra is vételre ajánlja a Waberer's-t a Renaissance Capital 2018.08.10 13:07

A Waberer's kedden publikálta második negyedéves gyorsjelentését, amelyet követően a társaságot követő a Renaissance Capital elemzői értékelték a cég legfrissebb számait. A Renaissance Capital elemzői a korábbi 6664 forintról 4667 forintra módosították az idei évre vonatkozó célárat, a Waberer's részvényeire vonatkozó vételi ajánlás fenntartása mellett. A 4667 forintos elemzői célárfolyam 66,6 százalékos felértékelődési potenciált jelent a csütörtöki záróárhoz képest.

tovább a cikkhez...

Egy lépéssel közelebb a SET Group egy akvizícióhoz 2018.08.10 11:37

A SET Group leányvállalata, a SET Goodwill and Enterprise Management kft. 2018. augusztus 3. napján vételi ajánlatot tett a Farmer-mix Takarmánygyártó-Szolgáltató és Forgalmazó kft. többségi irányítást biztosító üzletrészeinek megvásárlására. A tulajdonosok a vételi ajánlatot elfogadták.

tovább a cikkhez...

Az eladók ragadták magukhoz az irányítást az európai börzéken is 2018.08.10 11:00

Az eladók ragadták magukhoz az irányítást a hét utolsó napján, a kontinens részvénypiacain a kockázatkerülés dominál, a hangulatra a geopolitikai aggodalmak vetették vissza pénteken, miután az USA és Oroszország közötti szankciós csörte mellett a piaci szereplők a török helyzet legfrissebb fejleményeire fókuszáltak. A török-amerikai viszony feszültté vált, miután a hírek szerint eredménytelenül tért vissza Ankarába Washingtonból az a török tárgyalódelegáció, amely a két ország közötti feszültséget próbálta volna megelsimítani, illetve a készülő amerikai szankciókat igyekezett volna enyhíteni. A török líra ma reggel új történelmi mélypontra bukott a dollárral szemben, míg a török tőzsde 0,8 százalékkal került lejjebb.

Az európai tőzsdék is esnek, a CAC40 1, a milánói tőzsde 1,3 százalékkal került lejjebb, a DAX pedig 166 pontos mínusz mellett 1,3 százalékkal került lejjebb. A befektetők büntetik a bankrészvényeket, miután a Financial Times arról írt, hogy az EKB bankfelügyeleti szárnya aggódik ki a török líra idei zuhanásával összhangban az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a spanyol BBVA törökországi kitettsége miatt. Az erősen negatív piaci hangulat közepette a BNP Paribas 3,5, az UniCredit 3,2, míg a BBVA papírjai 3,7 százalékkal kerültek ma lejjebb, a spanyol pénzintézet esetében mindez közel 21 hónapos mélypontot jelent.

Tovább esik az OTP 2018.08.10 09:58

Az európai börzék esnek pénteken, miután a kereskedelmi háborús félelmek, valamint az USA és Oroszország szankciókkal kapcsolatos csörtéje után a befektetők a Törökországgal kapcsolatos helyzet miatt aggódnak, miután a Financial Times arról írt, hogy az EKB bankfelügyeleti szárnya aggódik a török líra idei drasztikus gyengülésével összhangban az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a spanyol BBVA törökországi kitettsége miatt.

Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb a mínusz a magyar tőzsdén is, a BUX index 572 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül az OTP teljesít a leggyengébben, a bankpapír 2,3 százalékkal került lejjebb ma, annak ellenére is, hogy az OTP a várakozásokat felülteljesítő második negyedéves beszámolójában rekordprofittal örvendeztette meg a befektetőket, azonban a török helyzettel kapcsolatos félelmek miatt a bankrészvények alulteljesítettek pénteken. A Mol mindemellett 1,4, a Richter pedig 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom stagnál.

Nem tett le az OTP további bankvásárlásokról 2018.08.10 09:37

Sajtótájékoztatót tartott az OTP a ma hajnalban közzétett gyorsjelentést követően, Bencsik László beszélt a bank eredményeiről.

tovább a cikkhez...

Esnek az európai tőzsdék, büntetik a bankpapírokat 2018.08.10 09:33

Az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusa mellett a piaci szereplők az USA által Oroszországgal szemben meghozott szankciók hatásai miatt aggódtak, a pénteki piacnyitást követően a kockázatkerülés dominál, miután a török líra újabb és újabb történelmi csúcsokra bukott a dollárral szemben. Az európai börzéken az eladók ragadták magukhoz az irányítást, a francia CAC40 és a spanyol IBEX 0,9, százalékos eséssel indította a napot, míg a milánói tőzsde 1,1 százalékkal kerültek lejjebb, a DAX index pedig 0,9 százalékkal került lejjebb.

A német tőzsdeindex komponensei közül a bankrészvények teljesítenek a leggyengébben, a Deutsche Bank 3,2, míg a Commerzbank 1,9 százalékkal került lejjebb, miután a Financial Times cikke után a befektetők büntették a bankpapírokat, miután a lap szerint az EKB bankfelügyeleti szárnya aggódik a török líra idei drasztikus gyengülésével összhangban az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a spanyol BBVA törökországi kitettsége miatt.

Elromlott a hangulat, eséssel indul a nap a magyar tőzsdén 2018.08.10 09:15

Eséssel indul a hét utolsó napja a magyar tőzsdén, a hangulatra a geopolitikai feszültség nyomja rá bélyegét, miután az USA által Oroszországgal szemben bejelentett szankciói után a befektetők a Törökországgal kapcsolatos hírfolyamra fókuszálnak, a török líra ma reggel új történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben, míg az Európai Központi Bank bankfelügyeleti szárnya aggodalmát fejezte ki a török líra idei drasztikus gyengülésével összhangban az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a spanyol BBVA törökországi kitettsége miatt.

A negatív hangulatban a BUX index 267 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, a hazai blue chipek kivétel nélkül esnek, a Magyar Telekom és a Mol 0,3 százalékkal került lejjebb, a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 1,5 százalékkal került lejjebb, annak ellenére, hogy bank ma hajnalban közzétett második negyedéves gyorsjelentésében rekordprofitról számolt be.

Nagyot bukhatnak a nyugati bankok Törökországban, aggódni kezdett az EKB 2018.08.10 08:47

Aggódni kezdett az Európai Központi Bank bankfelügyeleti szárnya az olasz UniCredit, a francia BNP Paribas és a spanyol BBVA törökországi kitettsége miatt. Egyelőre nem tartják kritikusnak, de monitorozzák a helyzetet - írja a Financial Times. A spanyol bankok 83,3 milliárd dollárros, a francia bankok 38,4 milliárd dolláros, az olasz bankok pedig 17 milliárd dolláros kitettséggel rendelkeznek Törökországban, ezek nagy része török állampapír.

tovább a cikkhez...

Folytatódhat az esés a magyar tőzsdén 2018.08.10 08:43

Mi történik a tőzsdéken?

  • Bár emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés a tengerentúlon, a zárás felé közeledve az eladók ragadták magukhoz az irányítást, a zárásra az S&P500 kismértékben eltávolodott a történelmi csúcsától, a Nasdaq azonban tovább kapaszkodott felfelé, a technológiai papírokat tömörítő részvényindex ezzel október óta nem látott emelkedő szériát tudhatott maga mögött. A Dow végül 75 pontos esés mellett közel 0,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,1 százalékkal került lejjebb, a Nasdaq azonban mérsékelt, 3 pontos emelkedéssel zárta a hét negyedik napját.

  • Esnek az ázsiai tőzsdék a hét utolsó napján, a kereskedelmi háborús aggodalmak mellett a geopolitikai feszültség nyomta rá bélyegét a távol-keleti kereskedés hangulatára, a Nikkei 1,2 százalékkal került lejjebb, a hongkongi tőzsde 0,9, sanghaji börze pedig 0,3 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein is borús hangulatban telt a pénteki nap, a dél-koreai Kospi 1, míg a szingapúri tőzsde 1,4 százalékkal került lejjebb.

  • A magyar tőzsdén az eladók diktálták az ütemet csütörtökön, bár a hazai részvényindex felfelé kapaszkodott a nap második felében, a zárásra ismét lefordult a BUX, amely végül 109 pontos esés mellett 0,3 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek vegyesen teljesítettek a hét negyedik napján, a Magyar Telekom 2,4 százalékkal került lejjebb, miután az elmúlt napok emelkedése után profitot realizáltak a piaci szereplők. A Mol 1 százalékkal került lejjebb, a Richter azonban emelkedett, a gyógyszergyártó papírjai 0,6 százalékkal kerültek feljebb. 0,4 százalékos emelkedéssel zárta a napot az OTP, a társaság második negyedéves gyorsjelentése előtt.

  • A csütörtöki piaczárás után tette közzé második negyedéves gyorsjelentését az OTP, a társaság a fontosabb sorokon felülteljesítette az elemzői várakozásokat, mindemellett a bank 89,5 milliárd forintos rekord profitról számolt be a negyedévben. Az OTP a második negyedévben magasabb profitot ért el, mint amennyit 2011-ben, 2013-ban és 2015-ben egész évben.

  • A határidős DAX index 77 ponttal került lejjebb péntek reggel, 0,6 százalékos esést vetítve előre a mai piacnyitásra.

  • Péntek reggel a török líra új történelmi mélypontra gyengült a dollárral szemben, amely a feltörekvő piaci devizákra is rányomhatja majd bélyegét a nap folyamán, a forint is gyengülni kezdett ma reggel, egy euróért 321,40 forintot kell fizetni, míg egy dollár 280,10 forintba kerül.

Mire figyelnek a befektetők?

  • Pénteken a MNB a júniusi értékpapírstatisztikáit teszi közzé.

  • A hét utolsó napján a KSH a júniusra vonatkozó építőipari adatsorát teszi közzé.

  • Az Egyesült Királyságból a második negyedéves GDP adat mellett a júniusi ipari termelési statisztika mellett a júniusi kiskereskedelmi adatsort publikálják.

  • Az Egyesült Államokból a júliusi inflációs adatközlése fókuszálnak ma a befektetők.

Folytatódhat az esés a magyar tőzsdén

Mi történt idén a tőkepiacokon?

Felemásan teljesítettek a régiós részvényindexek a hét negyedik napján, a régiós börzék idei teljesítménye is vegyes képet mutat, míg a cseh tőzsde idén 0,1 százalékkal került feljebb, a lengyel WIG 5,2 százalékkal került lejjebb idén, a BUX index pedig 6,4 százalékkal került lejjebb idén.

Folytatódhat az esés a magyar tőzsdén

Gyorsjelentések a héten

Pénteken teszi közzé beszámolóját Österreichische Post.

Folytatódhat az esés a magyar tőzsdén

Folytatódhat az esés a magyar tőzsdén

Rekordprofit az OTP nevű pénzgyárnál 2018.08.10 06:04

Az első dolog, amit megnézünk egy friss OTP-gyorsjelentésben, hogy mekkora profitot ért el a bank, és az magasabb lett-e, mint amire az elemzők számítottak. Most különösen érdekes volt ez az adat, mert előzetesen arra lehetett számítani, hogy az OTP rekordprofitot ért el. A rekord meg is lett, nem is kicsit, a közel 90 milliárd forintos adózott eredmény sokkal magasabb, mint amire az elemzők számítottak, és jóval magasabb, mint a Garancia eladásával megtolt 2008 harmadik negyedéven kívül bármikor, a 91 milliárd forintos korrigált eredmény pedig új rekord. Csak hogy perspektívába helyezzük, 3 hónap alatt több profitot ért el az OTP, mint 2011-ben, 2013-ban vagy 2015-ben egy egész év alatt. Pénzgyár lett az OTP, írtuk ezt már korábban is, de nem lehet elégszer leírni.

tovább a cikkhez...