A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) digitális ága, az EIT Digital ötödik éve rendezi meg a legjobb európai deep tech cégek versenyét. Az idei brüsszeli döntő tíz nyertese nemzetközi növekedést segítő üzletfejlesztési csomaggal léphet szintet a globális versenyben. A díjazott technológiák között egészségügyi adatokat interaktívvá alakító, valamint elavult épületeket IoT útján energiahatékonnyá varázsoló rendszerek is vannak - olvasható az EiT Digital közleményében.

Gulyás László, az EiT Digital Hungary igazgatója a mesterséges intelligenciáról ad elő november 15-ei Banking Technology konferenciánkon. Regisztráció itt!Az EIT Digital Challenge öt deep tech területen kereste a legjobb scaleupokat, azaz gyorsan növekvő és jól skálázható startupokat: digitális ipar, digitális jóllét, digitális városok, digitális pénzügyek és digitális infrastruktúra. Huszonnégy uniós országból kétszáz − köztük öt magyar − cég pályázott, amelyek közül végül a legjobb 25 kapott meghívót, hogy nemzetközi szakértői zsűri előtt bizonyítson a brüsszeli döntőben. A tíz díjazott vállalkozás 50 ezer euró értékű, egy éves növekedési támogatást kap az EIT Digital Akcelerátorától. Az egyes kategóriák győztesei ezen felül további 50 ezer euró pénzdíjban részesülnek. Az már korábban eldőlt, hogy az idei döntőt magyar résztvevő nélkül rendezik.

Íme a 10 legjobb európai deep tech cég:

Digitális ipar
  • Enerbrain: Elavult épületek okosabbá, egészségesebbé és fenntarthatóbbá tétele IoT alapú energiamegtakarítással.
  • Cargonexx: Intelligens szállítási hálózat európai távolsági teherszállításhoz.


Digitális jóllét
  • Active Cues: Kognitív problémákkal küzdő emberek fizikai és szellemi stimulálását segítő játékok.
  • Medicus AI: egészségügyi adatokat interaktív élménnyé alakító mesterséges intelligencia alapú platform.


Digitális városok
  • Toposens: Nagy teljesítményű, kivételesen alacsony energiaigényű és alacsony költségű 3D ultrahang és radarérzékelők okos épületekhez és önvezető járművekhez.
  • Understand.ai: Tréning és validációs adatok az önvezetés biztonságosabbá és megbízhatóbbá tételéhez.


Digitális pénzügyek
  • Leveris: Moduláris, formabontó BaaP (banking-as-a-platform) megoldás a bankok által leküzdendő kihívások orvosolására.
  • Kasko: Végfelhasználók közötti biztosítási platform, amely a biztosítók számára lehetővé teszi digitális termékeik tervezését, terjesztését és futtatását


Digitális infrastruktúra
  • Baffin Bay Networks: Előfizetéses felhő alapú kiberbiztonsági szolgáltatás.
  • EasyBroadcast: A video és audio tartalmak streamingjével foglalkozó műsorszolgáltatók és over-the-top content (OTT) tartalomszolgáltatók költség és minőség jellegű problémáinak megoldása.