Üzlet

Két fontos változás, ami felforgatja a bankolást Magyarországon

Az a szerencsés helyzet állt elő, hogy ma az innovációt a bankszektorban a szabályozók nemhogy nem akadályozzák, hanem sokszor egyenesen ők mozdítják elő. Nehéz is lenne ezt elvitatni az új uniós pénzforgalmi irányelvtől (PSD2), illetve az azonnali fizetési rendszer kötelező bevezetésétől, amelyet az MNB ír elő a bankoknak. Az új szabályok komoly feladatokat és élesebb, de szabályozott versenyt ígérnek a bankoknak, és az is szinte biztos, hogy mi ügyfelek jobban fogjuk szeretni a bankolást.

A válság utáni fintech boom

A pénzügyi válság sokkja után a bankokat szigorúbb szabályokkal sújtották, hogy többé ne fordulhasson elő a Lehmann Brotherséhez hasonló eset, és persze a csődök és bankmentések miatt az ügyfelek bankokba vetett bizalma is megroppant. A technológiai fejlődés, az okostelefonok és tabletek elterjedése pedig egy tökéletes pillanatot teremtett arra, hogy nem banki szereplők jelenjenek meg a hagyományosan bankok uralta piacokon.

A PayPal, a Transferwise, a Wealthfront és társaik azonban jóval egyszerűbb, rugalmasabb arhitechtúrán, kevesebb szabályozói teher mellett kezdték elhódítani a bankok bevételeit. Sőt, a sikeres szereplők sokszor maguk is bankká válnak:
  • A P2P hitelezésben utazó egyik nagy szereplő, a Zopa például nemrégiben kezdte csak el építeni azt az infrastruktúrát, amivel aztán banki licencre pályáznak,
  • a szintén P2P hitelező SoFi pedig a napokban adta be banki lincenc kérelmét.
  • Az Ant Financial, az AliPayt is működtető hatalmas kínai fintech pedig sok év és több száz millió ügyfél után 2015-ben szerzett banki licencet.


A bankok tehát szigorú szabályok közé szorítva, régebbi, ezért már kissé elavult és túlburjánzott alaprendszerekkel vetették bele magukat az élesedő versenybe. Persze a bankok az új szereplők működésének szabályozott keretek közé szorításáért lobbiztak, de a szabályozó - legalábbis a fintech cégek egyik fontos vadászterületén, a pénzforgalomban - kétélű fegyvert alkotott: egyrészt szabályozza az új szereplőket, de megengedi nekik, hogy kapcsolódjanak a bankokhoz.

PSD2

A PSD2-ről, vagyis a szóban forgó új uniós pénzforgalmi irányelvről Bartha Lajos, az MNB Pénzügyi Infrastruktúrák igazgatója azt mondta:

A fintech vállalatok meg fognak jelenni, ne ringassuk magunkat abba a hitbe, hogy nem jönnek ide. Ma is sokan keresnek meg minket ezzel kapcsolatban, és a PSD2 életbe lépése után tervezik az indulást. Az már a bankokon múlik, és stratégiai döntés lesz, hogy versenytársként, ellenségként, vagy partnerként tekintenek rájuk.

Az új pénzforgalmi irányelv kétféle új típusú szolgáltatót határoz meg:
  • fizetéskezdeményezési szolgáltatókat (PISP - Payment Initiation Service Provider)
  • és számlainformációs szolgáltatást nyújtó vállalkozásokat (AISP - Account Information Service Provider).


Ezek a cégek beékelődnek az ügyfelek és a pénzintézetek közé, és új platformokat, aggregátor appokat, pénzügyi menedzsment szolgáltatásokat , új fizetési módokat és még egy sor előre nem is látható szolgáltatást nyújtanak majd. Lemák Gábor, a FinTech Group Think Tankje szerint

A PSD2 a pénzügyi közvetítői rendszer átalakulásához vezet, ami a bankok, az ügyfelek és a harmadik feles szolgáltatók új szimbiózisát teremti meg. Ennek egyik eredményeként a bankok digitális értékesítési frontvonalán kereskedelmi láncok, telco társaságok, webshopok és fintech startupok is megjelennek, amelyek az ügyfeleknek új digitális pénzügyi ügyféléményt, a bankoknak pedig még több eladott pénzügyi terméket hoz majd.

Azonnali átutalás

Az uniós szabályozók tehát a jelek szerint a PSD2-vel hatalmas lökést adnak a fintech-boomnak, de ehhez nagyon hasonló szerepet vállalt fel az MNB is az azonnali átutalás 2019 közepi kötelező bevezetésével. Ahogy Csanak Gabriella, a T-Systems Pénzintézetek üzletágának szenior üzleti tanácsadója is fogalmazott:

A Magyarországon működő bankoknak a 2019. július 1-jei határidőre már egy kész rendszerrel kell rendelkezniük. Lehet, hogy ma futurisztikusnak tűnhet, hogy másodpercek alatt tudunk pénzt küldeni a világban, de ez az idő nagyon hamar el fog jönni, és ez mindenkinek teljesen természetes lesz.

Az azonnali átutalás kötelező bevezetésével az MNB célja nem csupán az átutalások felgyorsítása és kiterjesztése 0-24 órás működésre, hanem olyan magasabb hozzáadott értékű szolgáltatások fejlesztésének ösztönzése, amely Magyarországon a PSD2-höz hasonló változásokat hozhat a pénzforgalomban. Az új szolgáltatások megjelenését ösztönzi, hogy

a rendszer képes lesz másodlagos azonosítókat is alkalmazni, vagyis például telefonszám vagy e-mail cím alapján is képes lesz az átutalásokat címezni,
olyan új típusú üzenetküldési lehetőséget (fizetési kérelem) is a rendszerbe építenek.

Utóbbi lehetővé teszi, hogy egy mobilfizetési applikációban a kereskedő küldhet egy, a fizetéshez szükséges adatokat tartalmazó fizetési kérelmet a vásárlójának. Ezzel már egyetlen érintéssel elindítható a fizetési tranzakció, vagyis bolti mobilfizetésre is alkalmas lehet egy azonnali rendszerre épített alkalmazás. Az összeg pedig 5 másodpercen belül a kereskedő számláján lesz.

Két fontos változás, ami felforgatja a bankolást Magyarországon
Csanak Gabriella (T-systems) Forrás: Portfolio Pénzügyi IT 2017 konferencia
Egyrészt a bankok is fejleszthetnek új mobilfizetési szolgáltatásokat az azonnali rendszerre, másrészt új szereplők is megjelenhetnek önálló - vagy éppen a bankoknak eladott - megoldással. Mindez pedig valódi versenytársat jelenthet a kártyás mobilfizetési megoldásoknak. Rakovszky Balázs, a T-Systems Pénzintézetek Üzletágának igazgatója szerint

a mobiltelefonos fizetés egyelőre nem hozott nagy áttörést Magyarországon, de az azonnali átutalás bevezetésével a kártyatársaságokra nem lesz feltétlenül szükség a fizetésnél, ez felértékelheti a mobilfizetést.

A bankokat a piaci verseny már eleve innovációra sarkallja, erre erősít rá a PSD2 és az azonnali átutalás kötelező bevezetése. Összességében egy dolgot várhatunk szinte teljes bizonyossággal: az ügyfelek jól járnak majd a változásokkal.

A megjelenést támogatta a T-Systems Magyarország.

.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
Carrick Orsolya