A 14 év alatti gyermeknél is előfordulhat, hogy ha bankszámlával rendelkezik, akkor egyeztetnie kell az adatait a számlát vezető pénzintézettel a pénzmosási törvény szabályai szerint. Ezeket a számlákat is használhatnák ugyanis pénzmosásra vagy terrorizmusfinanszírozásra, az ügyfél-átvilágítással a gyermekeket védenék a szabályozók.

Elsőre furcsának tűnhet, hogy a 14 év alattiak bankszámláira is vonatkozik a pénzmosás és terrorizmusfinanszírozás megelőzéséről szóló szabály, amely két éve változott, és ami miatt most a bankszámlák jelentős részénél újra azonosítania kell/kellett magukat a számlatulajdonosoknak. Mégis hogyan moshatna pénzt egy gyermek, vagy miért utalna pénzt terroristáknak egy csecsemő?

Természetesen - ahogy azt a 24.hu kérdésére az MNB kifejtette - itt nem erről van szó, hanem éppen a gyermekek védelme érdekében kell újra pontosítani a korábban megadott adatokat a bankokkal. Mint írják: nem lenne szerencsés, ha kiderülne, hogy a legkiszolgáltatottabb gyermekkorú ügyfelek adataival nyitottak számlákat bűnözői célok megvalósítására.

Magyarországon számos hitelintézet kínál gyermekeknek, fiataloknak junior bankszámlákat, akár már újszülött kortól. Ezeken a számlákon 14 éves életkor alatti gyermek esetén csak a szülő, gondnok, gyám (azaz a gyermek törvényes képviselője) önállóan vagy a gyermekkel együttesen végezhet számlaműveleteket. Ugyanez vonatkozik a banki azonosításra is.

A pénzügyi ügyfelek azonosításának célja, hogy az ügyfelek adatainak jogszabályban (A pénzmosás és terrorizmus-finanszírozás elleni törvényben, Pmt.) előírt pontos rögzítésével megóvják őket - és a pénzügyi rendszer egészét - a pénzmosási és terrorizmusfinanszírozási ügyletektől, bűncselekményektől - írta a jegybank a lapnak.

Az adategyeztetés június 27-ei határidejét elhalasztották, az új határidő október 31-e lett. Aki mostanáig nem kapott felszólítást a bankjától, hogy egyeztesse az adatait, és az értesítési címe jól szerepel a banki nyilvántartásban, megnyugodhat, mert jogszabályban is rögzítették, hogy a banknak értesítenie kell teendőikről az ügyfeleket.

2019.06.24 17:22 Itt az újabb fordulat: négy hónappal halaszthatják a nagy banki adategyeztetést
2019.06.23 10:25 Jó döntés lenne a banki adategyeztetés határidejének meghosszabbítása
2019.06.21 18:34 Augusztus 31-ig kaphat haladékot a banki azonosítás
2019.06.20 15:36 Megszólalt a bankszövetség: szeptember 30-ig kérik a halasztást a bankszámláknál
2019.06.20 11:54 Bréking! Elhalaszthatja a kormány a bankszámlák tömeges zárolását