Üzlet

Okosparkolás és önvezetők autók - Ez lenne a jövő?

Portfolio
A "dolgok internetét" a közlekedésben már régóta használják, elég csak a vasúti közlekedés koordinálására vagy a nagyvárosok metrórendszereire gondolni. Ezeket a komplex, kiszámítható közlekedési rendszereket ma már szinte minden esetben hálózatba kapcsolt szenzorokkal működtetik és monitorozzák. De mi lenne, ha egy mobilapp megmondaná, hol van szabad parkoló, és oda is kalauzolna? Vagy ha értesítést kérhetnél az okostelefonodra, hogy hamarosan a közelben felszállhatsz az éjjeli buszodra, ezért ideje kimenni a megállóba? Vagy ha az autód vezetne helyetted?
A közlekedés egy olyan terület, ahol a dolgok internete (IoT - Internet of Things), ez a néha kicsit misztikus megatrend már régóta hódít. Leginkább azért misztikus, mert nem tudunk róla, hogy például a vasúti biztosítóberendezések vagy a metrókat irányító rendszerek működését is ide sorolhatjuk. A BKK metrói például azért nem ütköznek össze, és azért tudnak kétpercenként egymás után beérkezni az állomásokra, mert szenzorok követik végig, hogy éppen hol tartanak a szerelvények.

Ennél jóval frissebb budapesti fejlesztés a közbringarendszer, a Bubi, ahol a kerékpárokba szerelt eszközökkel követik nyomon, hogy hol vannak a biciklik, melyik tárolóban mennyi van, és honnan hova kell átvinni kerékpárokat, hogy egyik dokkoló se ürüljön ki. A fővárosban működő Futár utastájékoztató rendszer szintén az IoT trendbe illik bele, de például olyan megoldás is működik Magyarországon, amely érzékeli, ha egy busz közeledik egy rendőrlámpához, és zöld jelzést ad neki, ezzel is előnyben részesítve a közösségi közlekedést az autósokkal szemben.

Okosparkolás és önvezetők autók - Ez lenne a jövő?
Külföldön is izgalmas megoldások működnek, amelyekkel nem lenne rossz akár Magyarországon is találkozni. Ilyen például az a madridi parkolási rendszer, amely egy okostelefonos appal működik, igaz, egyelőre csak a pilot zajlik. Az appon keresztül le lehet kérdezni, hol vannak éppen szabad parkolók, a legközelebbit feldobja az alkalmazás, és ha tetszik, akkor le is foglalhatjuk. Ezután ide is kalauzolja az autóst az app.

A témában eddig megjelent cikkeink:Az egyik nagy amerikai távközlési cég, a Verizon pedig egy olyan mobilapp bevezetését tenné lehetővé, amely értesítést küld a mobilra, ha egy busz hamarosan a közeli megállóba érkezik. De alternatív tömegközlekedési utakat is javasol, sőt, akár a felhasználó naptárjába rögzített adatok alapján tervez meg és ajánl fel egy utazást. A IoT témában készített tanulmányukban szerepel az alábbi ábra is, amely megmutatja, hogy a közlekedés területén évente közel 50 százalékkal nő a hálózatba kapcsolt eszközök száma.

Okosparkolás és önvezetők autók - Ez lenne a jövő?
A még távolabbi jövőben pedig a közlekedést alapjaiban átformáló IoT megoldás körvonalazódik: amikor önvezető autók cirkálnak az utakon. A Tesla és a Google már javában teszteli a saját megoldásait élesben is az utakon. De egyelőre nem csak pénz kérdése, hanem súlyos szabályozói kérdés is, hogy mikor vezetik be az emberi beavatkozás nélküli, csak a szenzorok és automatizmusok összhangjára épülő vezetést a világon.

A cikk megjelenését a T-Systems Magyarország támogatta.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde