A PSD2 szabályozástól a blockchainen át a mesterséges intelligenciáig rengeteg fejlesztési kihívás és innovációs lehetőség határozza meg a pénzintézetek mindennapjait, befolyásolja jövőképét. Ezekről hallgattunk előadásokat a Portfolio mai Financial IT and Disruptive Technologies 2018 konferenciájának 2.B szekciójában.

Schannen Frigyes, a Roland Berger magyarországi ügyvezető igazgatója felvezető előadásában úgy vélte, hogy a fogyasztói igények változása, a szabályozás és a technológiai nyomás hármasa ösztönzi a bankokat az innovációra. Felmérésük szerint a PSD2 szabályozás kockázatait és lehetőségeit közel azonos súlyúnak látják a magyar bankok, bevételi hatásaival kapcsolatban pedig optimistábbak, mint régiós társaik. A robotizáció, a mesterséges intelligencia és a blockchain technológia területén még óriási fejlődési lehetőségek állnak a bankok előtt. Utóbbi nagyon egyszerű digitális azonosítást, biztonságos és jól dokumentált tranzakciófolyamatokat fog lehetővé tenni.

Paulik Tamás, a Microsec PKI szakértője előadásában többek között a PSD2 specifikus tanúsítványokról (minősített bélyegző tanúsítvány, dokumentum integritás és hitelesség, minősített webszerver tanúsítvány, biztonságos kommunikációs csatorna), illetve a PSD2-megfelelő SCA eszközről (erős ügyfélhitelesítés, jóváhagyások) beszélt. A PSD2 irányelv a pénzügyi világ működését alapjaiban változtatja meg, megkerülhetetlenné teszi az eIDAS szerinti bizalmi szolgáltatót és az elektronikus aláírást. Miközben mindenki a megfelelő SCA eszközt keresi, a pénzintézet (ASPSP) és fintech (TPP) közötti kommunikáció szabályairól kevés szó esik. A PSD2 vonatkozó követelményeit bizalmi szolgáltató nélkül értelmezni kockázatos lehet. Európában csak két szervezet tud jelenleg PSD2 teszt tanúsítványokat biztosítani, az egyik a Microsec.

Mit jelent a hagyományos értelemben vett biztonság és mit nyújt a technológiai biztonság? Hogyan hat a kettő egymásra? Mit várhatunk az elektronikus aláírástól? Mit tehetünk a biztonságos kiberszerződésekért? Hogy néz(het)nek ki a nemzetközi blockchain projektek a közjegyzőknél? Erről beszélt Parti Tamás, a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke.

Mesterséges intelligencia a hitelezésben: felhasználási területek - erről a Loxon Solutions vezérigazgatója, Erni Tamás beszélt. Mint elmondta, a magyar bankok többsége ismerkedik a mestereséges intelligenciával, ugyanakkor még nem mindenhol kristályosodott ki, üzleti vagy informatikai kihívásként tekintene-e erre. A Loxon szerint elsősorban üzleti lehetőségről van szó, enélkül az aspektus nélkül nincs is értelme fejleszteni.