Januártól a 20 ezer forint alatti átutalásoknál már nem szed tranzakciós illetéket az állam, ugyanakkor további csökkentésre legkorábban jövőre számíthatunk. A piac azt mondja, a kormánynak ezt a jól tejelő fejőstehenet kellene pihentetnie, és lehet, hogy hosszabb távon ez még segítene is a költségvetés hizlalásában.

A lakossági átutalásokra vonatkozó tranzakciós illeték csökkentését vagy eltörlését firtató újságírói kérdésre Varga Mihály a ma tartott évértékelő sajtóeseményen azt válaszolta:

Minden kezdeményezést és minden javaslatot meg szoktunk vizsgálni, a Bankszövetség javaslatai között már régóta szerepel az illeték csökkentése, ezt is meg fogjuk vizsgálni. Szeretném hangsúlyozni, hogy 2019-re elfogadott költségvetése van az országnak. Annak nem látnám most lehetőségét, hogy a parlament erőforrásait egy ilyen költségvetési módosítással kössük le. Megvizsgáljuk a javaslatot, ki fogjuk értékelni, és amennyiben szükséges, akár még a gazdaságélénkítő intézkedések között is mérlegelni fogunk egy ilyen lehetőséget.


Ez tehát azt jelenti, hogy a csökkentés nem kizárt, de erre már idén ne számítsunk, és egyelőre úgy tűnik, szó sincs eltörlésről még a lakossági átutalásoknál sem.


Pedig idén indul el nyár közepén az azonnali átutalási rendszer, amitől nagyon sokat vár a piac, felfutást az átutalásokban, új mobilos és személyek közötti fizetési megoldásokat, a bankkártya új, olcsóbb versenytársát. Az új rendszer szerintünk is komoly fegyver lehet a készpénz elleni, az elektronikus pénzforgalom melletti harcban.

A 20 ezer forintos tranzakciós illeték kalap nem tűnik túl bőkezűnek, hiszen ma már egy közepesen nagy bolti bevásárlás is e feletti nyugtával végződhet, így például a bolti mobilfizetési megoldásoknál még mindig bajban lehetünk majd, hogy mivel fizetünk.

De lássuk be: 2019-ben a terv szerint 228 milliárd forintot szed be az állam a tranzakciós illetékkel majdnem észrevétlenül, és egy ilyen kiválóan tejelő fejőstehenet egyik kormány sem küldene a vágóhídra. De elképzelhető, hogy egy kis pihentetés - vagyis egy magasabb illetékmentes kalap - jót tenne neki. Így hosszabb távon az elektronikus pénzforgalom felpörgésével a tranzakciós illeték képzeletbeli tehene is hízhatna, akárcsak a költségvetés.Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán