Üzlet

Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk

Január 1-től a GIRO Zrt. csomagárazásra tér át az átutalásoknál: a bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján fizetnek fix rendszerhasználati díjat, havi részletekben. Jövőre emellett a lakossági átutalások 20 ezer forintig illetékmentesek lesznek, ezzel a két lépéssel már minden adott ahhoz, hogy a bankok csomagárazásra álljanak át a lakossági átutalásoknál. Nagy szükség is volna erre, már ha a bankok versenyképes készpénzkímélő fizetési szolgáltatásokat akarnak bevezetni a jövőre induló azonnali fizetési rendszerre épülve.
2017-ben 504 milliárd forintos bevételt tettek zsebre a bankok pénzforgalmi szolgáltatásokból, 2017-ben 217 milliárd forintot befizettek a központi költségvetésbe tranzakciós illeték címen, így a pénzforgalmi szolgáltatás tisztított bevétele 287 milliárd forint volt. Ezen belül átutalásokból közel 124 milliárd forintos bevételük volt. Ezt az összeget kellene másképpen, méghozzá a tranzakciószámot ösztönző módon begyűjteniük az ügyfelektől, ha valóban versenyképes fizetési szolgáltatásokat terveznek a jövőre induló azonnali fizetési rendszerre épülve.

Ezeknél az új szolgáltatásoknál - például a személyek közötti vagy az azonnalira épülő bolti mobilfizetésnél - a tranzakció alapú árazás a rendszer használata ellen ösztönöz. Ez könnyen belátható, hiszen senki sem szeretne egy 300 forintos kávét 50-100 forintos átutalással kifizetni, vagy a hónapban még hátralévő díjmentes átutalásai számát számolgatni.

A kézenfekvő megoldás szerintünk (és piaci vélemények szerint is) az lenne, hogy az átutalásokat a bankok korlátlan csomagban árazzák az ügyfeleknek (havi vagy éves díjfizetéssel). A szabályozók már meg is tették az ezt támogató lépéseket:
  • 2019. január 1-jétől változik a pénzügyi tranzakciós illeték szabályozása: 20 ezer forintig minden lakossági átutalás mentesül az eddigi 0,3%-os pénzügyi tranzakciós illeték alól.
  • A központi tranzakciós infrastruktúra bankok által fizetendő költségét január 1-jétől a GIRO átalakítja csomagárazásra. A bankok előző egy éves időszakban forgalmazott tranzakció-darabszámuk alapján éves fix rendszerhasználati díjat fizetnek a GIRO-nak havi részletekben.


Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk
A bankok által Magyarországon ma használt tranzakció alapú árazás egyébként igazi hungarikum, az MNB elemzése szerint az átutalásokat a számlavezetési díj tartalmazza a legtöbb európai banknál, és ezek a csomagok nem drágábbak, mint a magyar számlavezetési díjak.

Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk
Az elektronikus fizetések leginkább elterjedt formájánál, a bankkártyás fizetésnél az ügyfél oldalán egyetlen díjat, a bankkártyás éves díjat kell megfizetni, ez tartalmazza a tranzakciós illetéket is. Tranzakciónkénti jutalékot nem az ügyfél, hanem a kereskedő fizet az elfogadó banknak (kereskedői jutalék), ami az ügyfél oldalán ezáltal rejtve marad (persze a közgazdasági logika szerint ezt az összeget az árakon keresztül mégis a bankkártyás ügyfelek fizetik ki végső soron).

Mennyibe kerülhet?

Mint részletes elemzésünkben is írtuk korábban, egy korlátlan átutalási csomag évi közel 6 ezer forintból jöhetne ki az ügyfeleknek a még 2018-ban érvényben lévő tranzakciós illetékkel együtt. Mivel nem ismerjük a részletes átutalási adatokat és az ügyfélszokásokat, nehéz lenne megbecsülni, a tranzakciós illeték 20 ezer forintig történő eltörlése miatt mennyivel lehetnének olcsóbbak a csomagok. Csak annyit mondhatunk, érezhetően csökkenhetnének ehhez képest a csomagdíjak.

Bár a GIRO Zrt. csomagárazásra való átállása nem közvetlenül a díjak mértékét érinti, jelentősen csökkenti a bankok árazási kockázatát. Hiszen az adott évben még mindig az előző egy éves időszak tranzakciószáma alapján kell a GIRO részére rendszerhasználati díjat fizetniük, így ha például az azonnalira épülő új szolgáltatások rendszerszinten felpörgetnék az átutalásokat, a GIRO-nak fizetendő banki költségek akkor sem szállnak el az ügyfeleknek kiajánlott csomagdíjaikhoz képest. Az előre meghatározott átutalási csomagdíj gyakorlatilag kockázatmentesen képes a bank GIRO-nak fizetendő költségeit fedezni, pénzforgalmi nyereségét biztosítani.
Holdblog

Fára a majmok másszanak!

HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! - az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges! Jó szórakozást! 00:45    A Ryanair Alapkezelő 02:55    Rosenbe

Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde