Kémkedés gyanújával letartóztattak Lengyelországban egy lengyel és egy kínai állampolgárt, a bíróság pénteken három hónapos előzetes letartóztatásba helyezte őket - közölte a kormány egy illetékese.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A lengyel titkosszolgálatokat felügyelő miniszterhelyettes, Maciej Wasik a PAP hírügynökséggel tudatta: a kínai férfi egy nagy elektronikai cég által alkalmazott üzletember, a lengyel pedig "a kiberkereskedelem köreiben ismert személy". A lengyel közszolgálati televízió, a TVP Info úgy tudja, Veijing V.-t, a Huwaei lengyelországi részlegének egyik igazgatóját, valamint Piotr D.-t, aki 2011-ig a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) tisztje volt, vették őrizetbe.

A két gyanúsított után már hosszabb ideje nyomoztak - mondta el Wasik, és a fejleményeket a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) nagy sikerének minősítette. A TVP Info az ABW anyagaira hivatkozva közölte: a két férfi a kínai titkosszolgálatnak kémkedett.

A hírek szerint az ABW átkutatta mindkét gyanúsított házát, és iratokat, adatokat foglaltak le a Huawei lengyelországi irodáiban, valamint Piotr D. legutóbbi munkahelyein - az Orange francia tulajdonú telekommunikációs cégnél, valamint a lengyel Elektronikus Távközlési Hivatalban.

Az elmúlt hónapokban megszaporodtak a letartóztatások a Huawei háza táján. Decemberben a társaság alapítójának lányát, Meng Van-csóut tartóztatták le Kanadában, aki a távközlési cég globális pénzügyi igazgatója. A hölgyet óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A Huawei egyelőre nem kommentálta az esetet:
A lengyel esetet - mivel a történteket meg kell ismernünk és kivizsgálnunk - a Huawei Technologies egyelőre nem tudja kommentálni.


2018.12.27 13:21 Ez már tényleg háború: és majdnem szedett egy áldozatot is