Nagy hedge fundok, illetve az azok által használt kereskedési robotok állhattak az amerikai részvénypiacok tegnapi zuhanása mögött - írja a CNBC. Feltehetően az amerikai hozamgörbe 2-5 éves időtávon való invertálódása lehetett a közvetlen kiváltó ok, ami miatt elszabadult a pokol a tőzsdéken.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Tegnap nagyon rossz napja volt az amerikai tőzsdéknek, a vezető részvényindexek ugyanis 3% feletti zuhanással zárták a kereskedést.

2018.12.04 22:08 Beszakadtak az amerikai tőzsdék, a gazdasági lassulás a mumus
A durva esésben a Trump-Hszi kereskedelmi alku tartalmában való bizonytalanság mellett fontos szerepet játszhatott az is, hogy az amerikai hozamgörbe 11 éve nem látott mértékben ellaposodott, ami azt jelzi, hogy a befektetők már készülnek az amerikai gazdaság jelentős lassulására, illetve esetleges recessziójára. Lehetett azonban egy ennél sokkal közvetlenebb, technikai jellegű oka a hirtelen esésnek, amire Jim Cramer, a CNBC szakértője hívta fel a figyelmet.

Meglátása szerint kereskedési robotok, nagy hedge fundok által használt algoritmusok okozhatták a részvénypiacok beszakadását. Ezek akkor aktivizálhatták magukat, amikor az amerikai hozamgörbe a 2-5 éves távon invertálódott, vagyis az állampapír-piaci hozamgörbe ezen az időtávon negatív meredekségűvé vált.


Mivel legutóbb a 2008-as válság előtt volt erre példa, amit aztán jelentős részvénypiaci esés követett, a kereskedési algoritmusok adni kezdték a részvényeket, főként a pénzügyi szektor szereplőinek értékpapírjait.

Mivel több hedge fund is ezt az algoritmust használhatja, így durva (nagy összegű) eladási hullám indult meg a piacon. A nagy eladási tétel miatt minden kisebb szereplő, aki a felpattanásban reménykedve belevett a piacokba, gyakorlatilag zuhanó késbe nyúlt.

Amikor a százalékok ellened vannak és az algoritmusok veszik át a hatalmat, senki sem akar hős lenni és ellenük fogadni.

- összegzi a tegnapi nap tanulságát Cramer.

Ma egyébként George H. W. Bush temetése miatt elrendelt nemzeti gyásznapon az amerikai részvénypiacok ki sem nyitnak, így holnap dől el, hogy a keddi vérengzés után lesz-e felpattanás, és ha igen, mekkora.(Címlapkép: AFP Fotó Thomas Samson)