A kereskedelmi háborús fejlemények határozhatják meg a héten a hangulatot a nemzetközi részvénypiacokon, de egyelőre nincsenek nagy mozgások. Az európai indexek mérsékelt pluszokkal nyitottak hétfőn, majd enyhe mínuszba fordultak. A nap végén vegyesen állnak, a BUX viszont felülteljesítő volt a blue chipek emelkedésének köszönhetően.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Pluszban zártak a hazai blue chipek 2019.08.12 17:08

A magyar tőzsde zárásakor vegyesen állnak az irányadó európai indexek, a DAX minimális pluszt mutat, míg a FTSE-100 és a CAC-40 esik. A magyar tőzsdén kitartottak a pluszok egész nap, a BUX végül 0,7 százalékos erősödéssel zárt az átlagosnál alacsonyabb, 6,7 milliárd forintos forgalom mellett. A blue chipek közül a Mol és a Magyar Telekom is 1 százalék feletti emelkedést mutatott (1,4, illetve 1,7 százalékos pluszban zárt), az OTP árfolyama 0,4 százalékkal, a Richter 0,2 százalékkal araszolt felfelé.

Mínuszban az európai indexek 2019.08.12 14:40

Nem sokáig tartottak ki a pluszok az európai tőzsdéken, mostanra mínuszba fordultak az irányadó indexek, de nem jelentős az esés, a DAX, a FTCE-100 és a CAC-40 is fél százaléknál kisebb csökkenést mutat a délutáni órákban. Különösen a bankszektor húzza ma lefelé a tőzsdéket, a Deutsche Bank árfolyama 3,6 százalékkal került lejjebb.

A magyar tőzsdén változatlanul kitart az emelkedés, ami a BUX indexet illeti, a benchmark 0,5 százalékos pluszban áll. A blue chipek közül a Mol 1,4 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom 0,5 százalékos pluszban áll, az OTP pedig 0,4 százalékkal araszolt felfelé. A Richter viszont 0,2 százalékot esett.

Pluszokkal indul a hét 2019.08.12 09:07

Emelkedéssel indult a nap az európai tőzsdéken, ahogy azt a határidős indexek előrejelezték, a Stoxx 600 index 0,7 százalékkal ugrott meg. Főként a technológiai és az autóipari részvények emelkednek ma reggel.

A magyar tőzsdén hasonlóképp mérsékelt emelkedéssel kezdődött a kereskedés, a BUX 0,3 százalékkal araszolt felfelé. Az OTP árfolyama annak ellenére nem mozdul, hogy céláremelés érkezett a részvényekre, a JP Morgan a jelenlegi árfolyamnál 25 százalékkal magasabb célárat határozott meg. A blue chipek közül a Mol 0,6, a Magyar Telekom 1, a Richter szintén 0,6 százalékkal erősödött.

Rekordprofit után csúcscélár az OTP-re 2019.08.12 09:01

Még magasabbra emelte OTP-célárát a JP Morgan, az új célár 25 százalékkal magasabb, mint az OTP árfolyama.

tovább a cikkhez...

Emelkedéssel indíthatják a hetet az európai tőzsdék 2019.08.12 08:27

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Estek pénteken az európai tőzsdék, a kontinens részvényindexei közül az olasz börze teljesített a leggyengébben, miután a befektetők a fokozódó olasz belpolitikai bizonytalanság miatt aggódtak. A magyar tőzsde mindemellett erősödött, míg a hazai blue chipek közül az OTP nagyot emelkedett a társaság vártnál kedvezőbb gyorsjelentése után, az OTP rekordprofitról számolt be a második negyedévben, az OTP végül 2,6 százalékos emelkedéssel fejezte be a pénteki kereskedést.

Donald Trump pénteki nyilatkozatai ismét alapot adtak arra, hogy a részvénypiacok essenek a kereskedelmi konfliktus tartós fennmaradása miatt. Mivel Trump fokozottan figyeli a részvényindexeket, így nem véletlen, hogy ismét agresszív kamatvágást követelt a Fedtől, most ráadásul ki is mondta, hogy egyszeri 1%-pontos vágást kéne megtennie az intézménynek. Ezek persze nem segítettek pénteken a részvénypiacokon, miközben a bírálatok tovább rombolják a független intézmény hírnevét. A zárás előtti percekben újra eladói nyomás látszott a három vezető amerikai részvényindexnél, így a Dow Jones végül 0,3%-os eséssel zárta a napot. Az S&P 0,7%-os, a Nasdaq pedig 1%-os mínusszal búcsúztatta a hét utolsó kereskedési napját.

Mik az előjelek mára?

Több ázsiai piacon kereskedési szünnap van hétfőn nemzeti ünnep miatt, sem a japán, sem az indiai, sem a szingapúri tőzsde nem nyitott ma ki, így innen nem érkezett iránymutatás. A kínai tőzsdén kisebb felpattanás volt, a Shanghai Composite 0,8 százalékot erősödött, a hongkongi hang Seng pedig 0,1 százalékkal menetelt felfelé. Az európai részvénypiacokon kisebb emelkedésekkel indulhat a kereskedés, a DAX futures 0,7 százalékos pluszt jelez előre a nyitásra.

Emelkedéssel indíthatják a hetet az európai tőzsdék

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A múlt héthez hasonlóan most is a kereskedelmi háborúval kapcsolatos híráramlás határozhatja meg a hetet a részvénypiacokon, illetve az európai belpolitikai helyzetre figyelhetnek még a befektetők.

Emelkedéssel indíthatják a hetet az európai tőzsdék

Mire érdemes ma figyelni?

A hét eleje még kissé unalmas lesz makroadatok szempontjából, hétfőn csak az MNB előzetes statisztikai mérlege jelenik meg. Ugyanakkor ebben is lehetnek érdekességek, kiderül például, hogy a MÁP+ komoly értékesítése megjelent-e a kincstári egységes számlán. Júniusban a szuperállampapír indulása után még csökkent is a kormány likvid tartaléka, de annak egyszeri okai voltak.

A hét legfontosabb adata egyértelműen a második negyedéves előzetes növekedési statisztika lesz szerdán, melyből kiderülhet, lassul-e már a magyar gazdaság, vagy továbbra is ellenállunk a nemzetközi környezetnek. Emellett egyszerre két hitelminősítő is közzéteheti Magyarországgal kapcsolatos véleményét várhatóan péntek este.

Emelkedéssel indíthatják a hetet az európai tőzsdék

Fontos szint alá került a Richter, de az OTP is tartogathat még meglepetéseket 2019.08.11 19:01

A négy hazai blue chip gyorsjelentése után is mozgalmas napok jöhetnek a magyar tőzsdén. A Richter a múlt héten fontos támasz alá került, míg az OTP nagy emelkedéssel zárta a hetet, azonban nem kizárt, hogy az előttünk álló héten a Mol is emelkedéssel próbálkozik meg. A hazai blue chipek technikai képe alapján megnéztük, hogy mire érdemes majd figyelni az előttünk álló hét folyamán.

tovább a cikkhez...