Előfizetői tartalom

Mit jelent a devizagyengülés a tőzsdéknek?

Portfolio
Izgalmas napokat élnek meg a fejlődő piacok, számos deviza, köztük a forint is látványosan gyengül. Mindezek láttán érdemes lehet kicsit megvizsgálni, hogy a devizaárfolyam mozgások milyen kapcsolatban vannak a tőzsdei hozamokkal. Összességében elmondható, hogy lokális befektetők számára pozitív az adott ország devizájának gyengülése, mely az export versenyképességének javításán keresztül lendületet ad a gazdaságnak, és így a részvénypiacnak is. A részvényárfolyamokat azonban leginkább a globális szinten diverzifikált, jellemzően dollár alapú befektetők mozgatják, az ő szempontjukból azonban a helyzet teljesen más: itt a tapasztalatok alapján a tőzsdei többlet hozamokat a devizagyengülés teljes egészében elviszi. A hazai tőzsdei cégek közül a forint leértékelődése elsősorban a Richternek lehet kedvező, itt azonban érdemes kitérni a rubelgyengülésre és az ukrán helyzetre is, melyek tompíthatják az említett pozitív hatásokat.

Tőzsde és deviza - Csak a helyi befektetők nyernek a gyengülésen A téma kapcsán egy sor tanulmány megjelent már, mi most a Citi legutóbbi, relatíve frissnek számító átfogó elemzésének legfőbb megállapításait foglaljuk össze. A piacokon az általános vélekedés az, hogy a deviza gyengülése kedvez a (helyi) gazdaságnak, és ezen keresztül a részvénypiacnak is. Ennek...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés