Komoly átalakuláson megy keresztül a Mészáros Lőrinchez köthető Konzum és Opus csoport, ezért is érezhették úgy a cégek vezetői, hogy érdemes összefoglalni azt, hogy hogyan is néz ki a tőkeemelések után a két holding, ezért befektetői prezentációt tettek közzé.

A részletes prezentáció itt érhető el.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Milyen eszközök vannak a két csoportban?


A Konzum fontosabb vállalatai a turizmusban a Hunguest Hotels és a Balatontourist, az ingatlanszektorban az Appeninn, pénzügyi területen a CIG Pannónia, és a csoportnak jelentős részesedése van az Opusban is.

Az Opusban legrégebbi vagyonelem a főleg kályhagyártással foglalkozó Wamsler, a mezőgazdaságban a Koll Ingridients és a Viresol vállalatokon keresztül van jelen, de jelentős média-, illetve IT-portfólióval is rendelkezik a cég, és a Mátrai Erőmű megvásárlásával az energetikában is megvetette a lábát, ahol a Geosolon keresztül is jelen van.

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk most


A Konzum szervezeti felépítése jelenleg így néz ki:

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk most


Az Opusé pedig így:

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk most


Tőkeemelések a Konzumnál


Hunguest Hotels tőkeemelés
A Ligetfürdő Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásával a Konzum kizárólagos tulajdonába kerül a Heiligenblut Hotel GmbH (ezen keresztül Heiligenblut és Hotel Post szállodák), Hunguest Hotels Montenegro Doo, és Hunguest Hotel Forrás és Napfényfürdő Aquapolis. A Ligetfürdő Kft. üzletész vételárát részben a Konzum PE Magántőkealap fogja teljesíteni a jelenlegi tulajdonosai felé. Az ebből eredő értékkel azonos összegben keletkező követelését pedig a Konzum PE Magántőkealap nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás formájában a Konzum rendelkezésére bocsátja.

A Konzum Magántőkealap a tulajdonát képező a KZH Invest Kft 100%-os üzletrészét, valamint a KZBF Invest Kft 10%-os üzletrészét nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a Konzum rendelkezésére bocsátja, aminek eredményeképpen a Konzum kizárólagos tulajdonába kerül a Hunguest Hotels által kibocsátott 12 539 db részvény, amely a Hunguest Hotels Zrt. alaptőkéjének 99,991%-a, valamint a Hunguest Hotels Zrt. által tulajdonolt valamennyi ingatlan.

A Konzum PE Magántőkealap a tulajdonát képező Holiday Resort KreischbergMurau Gmbh 100%-os üzletrészét nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a Konzum rendelkezésére bocsátja, aminek eredményeképpen a Relax Resort Hotel Kreischberg a Konzum kizárólagos tulajdonába kerül.
A Wellness Hotel Építő Kft. a tulajdonát képező Hotel Saliris Resort, valamint a muraui Ferien Hotel ingatlanok tulajdonjogának nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a Konzum rendelkezésére bocsátásával alaptőke emelésében részt vesz.

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk mostCIG tőkemelés
A Konzum Magántőkealap a Konzum részére 4 106 553 500 forint értékű kölcsönt nyújt, a Konzum pedig 4 106 553 500 forint egyéb forrást vesz igénybe a 2. lépés megvalósításához.

A Konzum 23 466 020 darab zártkörűen történő kibocsátással forgalomba hozandó CIG Pannónia részvényt jegyez. A CIG Pannónia alaptőkeemelését követően a Konzum 8 213 107 000 forint pénzbeli vagyoni hozzájárulást bocsát a CIG Pannónia rendelkezésére és ezen összeg fejében részvényenként 350 forintos kibocsátási értéken fog részvényeket jegyezni az újonnan kibocsátandó CIG Pannónia részvényekből.

A Konzum PE Magántőkealap a Konzum részére nyújtott 4 106 553 500 forintos kölcsönön alapuló követelésével, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátásával a Konzum alaptőkéjét megemeli.

A Konzum a végrehajtott tőkeemelés alapján kibocsátandó új részvényeket zárt körben hozza forgalomba és bevezeti a piacra.

A tranzakció zárásaként a CIG Pannónia 1 368 851 darab Konzum részvényt vásárol a Konzum PE Magántőkealaptól részvényenként 3 000 forintért.

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk most


Tőkeemelések az Opusnál


Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk most


Árazás


A prezentációban a cégek közzétették, hogy a tőkeemeléseket követően milyen P/BV szorzón forog a Konzum és az Opus (ezek a számítások a mostaninál magasabb, 3285 forintos Konzum és 727 forintos Opus árfolyammal lettek kalkulálva). A Konzumnál 60 milliárd forintos saját tőkével és közel 106 milliárd forintos tőzsdei kapitalizációval 1,8-as P/BV szorzó adódik, míg az Opusnál a cég által kalkulált saját tőke 125 milliárd forint, a 367 milliárd forintos kapitalizációval számolva itt 2,9-es P/BV szorzó jön ki.


Hogy ezt perspektívába helyezzük, a régióban működő holdingcégek árazását érdemes megnézni, a Konzum prezentációjában főként orosz, ukrán és török holdingcégek szerepelnek, ezek árazása nagy szórást mutat, 0,8-tól 6-ig terjed a skála a P/BV szorzónál, az átlag 2,4-es P/BV-re jön ki. Ettől a Konzum szorzója alacsonyabb, az Opusé pedig magasabb.

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk mostCímlapkép forrása: MTI/Komka Péter