A baden-württembergi kormánykoalíció szerdán elfogadott megállapodása alapján 2019-től a régi dízelautókat érintő korlátozásokat vezetnek be Stuttgartban, írja a Stuttgarter Zeitung értesüléseire hivatkozva a Handelsblatt. Lapértesülések szerint 2019-től az Euro 4-es és annál alacsonyabb besorolású dízelmotoros járműveket tiltják ki a városból, míg az Euro-5-ös besorolású dízelautókra egyelőre nem vonatkozik majd a korlátozás.
Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A baden-württembergi kormánykoalíció szerdán elfogadott megállapodása alapján 2019-től a régi dízelautókat érintő korlátozásokat vezetnek be Stuttgartban, írja a Stuttgarter Zeitung értesüléseire hivatkozva a Handelsblatt. Lapértesülések szerint 2019-től az Euro 4-es és annál alacsonyabb besorolású dízelmotoros járműveket tiltják ki a városból, a Handelsblatt beszámolója mindemellett kiemeli, hogy a tiltás a stuttgarti lakosokra vonatkozó átmeneti rendelkezések és bizonyos esetekben alkalmazható kivételek alkalmazása mellett valósul meg.

Stuttgart városa egyelőre nem tiltja ki az utakról az Euro 5-ös besorolással rendelkező dízelautókat, miután a városvezetés a régi dízelekre vonatkozó tiltás mellett új buszsávokat, és egyéb, közlekedésfejlesztési beruházásokat is tervez. A Handelsblatt beszámolója azonban azt is kiemeli, hogy amennyiben 2019 közepére a város nitrogén-oxid szennyezettsége nem csökken a kívánt határérték alá, abban az esetben a Stuttgart városa által szerdán elfogadott levegőszennyezettség mentesítési terv további szigorítása is következhetne a későbbiekben.

A német szövetségi bíróság februári döntése szerint a dízelautók kitiltása elvben lehetséges, a korlátozásoknak azonban arányosnak kell lennie. A Handelsblatt ugyanakkor nyomatékosítja, hogy a stuttgarti bíróság korábban az Euro-5-ös dízelautók betiltása mellett foglalt állást, azonban a Baden- Württembergi döntéshozóknak nem sikerült megegyezésre jutnia a nonprofit környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi szervezettel, a Deutsche Umwelthilfével arról, hogy Stuttgart esetében a pontosan mekkora nitrogén-oxid szennyezettségi szint képezze a vonatkozó szabályozás alapját. A lap szerint a városvezetés bejelentésére a szerdai nap folyamán kerülhet majd sor.

(Handelsblatt)
Címlapkép forrása: Shutterstock