A T-Systems felvásárlásával a 4iG a hazai informatikai piac nagyágyúja lesz, rövid távon egy közel 150 milliárd forintos bevételű cég körvonalazódik.
Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Ha a tavalyi, egész éves számok alapján vizsgáljuk, akkor a T-Systems jóval nagyobb vállalat, mint a 4iG, bevétele több mint 8-szor akkora volt 2018-ban, mint a 4iG-é. (A teljes képhez hozzátartozik, hogy a T-Systems bevételeiben már az anyavállalattól kapott bevételek is benne vannak, ráadásul a mai bejelentés alapján a kis-és középvállalati értékesítési üzletága leválasztásra kerül, és az nem képezi az ügylet tárgyát)

Mekkora magyar informatikai óriás jön létre?


A T-Systems EBITDA-ja több mint 8-szorosa volt tavaly a 4iG-jének.

Mekkora magyar informatikai óriás jön létre?Az adózott eredmény jóval magasabb volt a T-Systemsnél, tavaly részben egy extra tételnek köszönhetően a T-Systems profitja több mint 20-szorosa volt a 4iG-ének.

Mekkora magyar informatikai óriás jön létre?A T-Systemsnél tavaly év végén négy és félszer annyian dolgoztak, mint a 4iG-nél.

Mekkora magyar informatikai óriás jön létre?És hogy ezek alapján mekkora cég lehet a 4iG a T-Systems felvásárlását követően? Nyilván nem érdemes direktben összeadni a két cég számait, de az alábbi feltételezésekkel élhetünk:
  • a 4iG bevételei a számtalan elnyert megrendeléssel dinamikusan nőnek, csak az első negyedévben 56 százalékos volt a növekedés, ráadásul sorban kapja a megrendeléseket a vállalat, ehhez jön hozzá a T-Systems bevétele, a kettőből rövid távon is közel 150 milliárd forint bevételű vállalat körvonalazódik,
  • az egyesített vállalat marzsai vélhetően magasabbak lesznek, mint amilyenek a T-Systemsé voltak, részben azért, mert a 4iG-t nem integrátorként működtetnék, a cél az, hogy a cég minél több feladatot alvállalkozók nélkül, saját maga oldjon meg, ez pedig magasabb marzsokat eredményezhet,
  • az alkalmazotti létszámot sem érdemes egyszerűen összeadni, mert vélhetően lesznek racionalizálások és T-Systems kis-és középvállalati értékesítési üzletága leválasztásra kerül, és az nem képez iaz ügylet tárgyát, de az egyesülés után egy 1000-1500 fős vállalat jöhet létre.