Üzlet

Miért lesz jó az 5G? Végre itt egy szórakoztató példa

Portfolio
A múlt heti barcelonai mobilpiaci kiállításon, a Mobile World Congressen (MWC) minden az 5G-ről, vagyis a következő generációs, a mostaninál lényegesen gyorsabb mobilhálózatról szólt. Sokan, sokféleképpen igyekeztek már elmagyarázni, mennyire számít a mobilhálózatok sebessége, főleg a válaszidő vagy késleltetés (latency) miatt, ebben lesz ugyanis forradalmi az 5G, lehetővé téve gyakorlatilag real time távmozgásokat, legyen az például egy ipari robot karja vagy egy orvos "meghosszabbított keze" egy távműtét során, de 5G-n keresztül akár egy online pingpong meccset is le lehet majd játszani.
Egyre több országban kezdik meg az ötödik generációs (5G) mobilhálózatok kiépítését, amelyek az előzőkkel (2G, 3G, 4G) ellentétben nem a korábbi hálózatok kiváltására, hanem inkább azok kiegészítésére lesznek alkalmasak. Az 5G hálózat a jelenleghasznált legmodernebb 4G vagy LTE hálózatoknál jóval gyorsabb lesz (akár 10 Gbps maximális letöltési sebesség, a minimális letöltési sebesség pedig jellemzően 50 Mbps körül alakulhat, miközben az LTE hálózatokon 15Mbps a jellemző), egyidőben jóval több felhasználó igényeit tudja majd kiszolgálni, és egy fontos paraméterben, a késleltetésben/válaszidőben is nagy előrelépést jelent, hiszen míg a mostani hálózatokon a válaszidő jellemzően 40-50 ezredmásodperc, az 5G hálózatokon bőven 10 ezredmásodperc alatti értékek is elérhetők.
Mobile World Congress Barcelona
A GSMA Mobile World Congress (MWC) a világ legnagyobb mobilkommunikációs seregszemléje. A kiállításon és a hozzá kapcsolódó konferenciákon a világ vezető mobilcégei, készülékgyártók, szolgáltatók vesznek részt és mutatják be legújabb fejlesztéseiket. Az idei eseményre 198 országból több mint 109 ezer látogató érkezett, ennek több mint 55 százaléka vezető pozícióban dolgozó menedzser volt, köztük több mint 7900 vezérigazgató. Az eseményen több mint 2400 vállalat mutatta be termékeit és szolgáltatásait összesen 120 ezer négyzetméternyi kiállítótérben. A 2019-es MWC-n többek között Dieter Zetsche, a Daimler elnöke, Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, Nick Read a Vodafone és Timotheus Höttges a Deutsche Telekom vezérigazgatója tartott előadást.
A válaszidő vagy késleltetés (latency) az az időintervallum, amennyi egy adatcsomag átviteléhez szükséges a hálózati kapcsolaton keresztül. Hogy miért jó az alacsony válaszidő? Elsősorban olyan alkalmazásokhoz elengedhetetlen, mint a távsebészet vagy az önvezető autózás, ahol gyors és azonnali közbeavatkozásra van szükség. Barcelonában egy érdekes példán, egy online pingpongmeccsen keresztül mutatta be a Nokia, mi a különbség abban, ha 4G vagy ha 5G hálózaton keresztül kommunikálnak egymással az eszközök.

A hagyományos, offline asztalitenisz meccseken egy átlagos ütés után a labda 112 km/h-val hasít a 2,47 méter hosszú asztal felett. Az emberi reakcióidő 180 ezredmásodperc, ennyi idő kell ahhoz, hogy a játékos döntést hozzon, mozdítsa az ütőt és megüsse a labdát, de a valóságban a labda ennél rövidebb idő alatt érkezik meg az ellenfél irányából, fel is merül a kérdés:

Ha a labda gyorsabban érkezik, mint ahogy a játékos reagál, akkor hogyan vagyunk képesek egyáltalán pingpongozni?

Hát úgy, hogy az összes rendelkezésre álló információ alapján a játékosok gyakorlatilag előre megbecsülik, hogy hol lesz az a pont, ahol az ütő találkozik a labdával. Játék közben a játékosok szeme követi a labda irányát és sebességét, ez teszi lehetővé, hogy előre lehessen jelezni a labda felpattanásának várható helyét és magasságát.

Ha neten keresztül játszunk másokkal (remote play), akkor a hálózat sebessége, különösen a késleltetés (latency) alapvetően határozza meg, hogy képesek vagyunk-e követni a labda mozgását, a virtuális ütőnkkel el tudjuk-e találni a szintén virtuális labdát. A jelenleg általános 4G hálózatokon jellemző 40 ezredmásodperces késleltetés mellett az online játékban esélytelen eltalálni a labdát, mivel a játékos sem a röppályát, sem a labda sebességét nem tudja megfelelően előrejelezni, valamint az ütést végrehajtani. Ezzel szemben az 5G hálózaton a késleltetés 10 ezredmásodperc alatt van (akár 1 ezredmásodperc alatti érték is elérhető), így a játékosok sokkal pontosabban tudják belőni a labda útját, az élmény lényegesen életszerűbbé válik.



És akkor adódik még egy kérdés: Mi szükség egyáltalán a virtuális pingpongra, ha van igazi is? Hát, egyrészt nincs mindig kéznél egy asztal, vagy egy játszótárs, miközben online mindig talál magának ellenfelet az ember, de az a válasz is valid, hogy végtelenül vicces nézni, ahogy középkorú, öltönyös üzletemberek hadonásznak előttünk, miközben azt gondolják, hogy pingpongoznak.

Miért lesz jó az 5G? Végre itt egy szórakoztató példa
Címlapkép: Josep LAGO / AFP
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde