A Richter pénteki gyorsjelentése után sorra érkeznek az elemzői reakciók, kedden a Jefferies mondott véleményt a Richter kilátásairól, míg ma a Concorde jelentkezett részletes elemzéssel, amelyben az összességében rosszul sikerült gyorsjelentés után a felhalmozási ajánlás fenntartása mellett 6 100 forintról 5 800 forintra vágták vissza a Richter-részvények célárát.
Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Richter múlt pénteken tette közzé az első negyedéves gyorsjelentését, a társaság tisztított számait a Concorde legfrissebb elemzésében összességében negatívan értékelte. A Richternél az első negyedéves üzleti tevékenység eredményét az Allergantól kapott egyszeri, az értékesítéshez köthető 25,6 millió dolláros mérföldkő bevételtől megtisztítva a gyógyszergyártási tevékenység tisztított üzleti eredményhányada csupán 8,3 százalékos volt, és az összes Vraylar-hoz köthető, negyedéves royalty és mérföldkőbevételtől megtisztítva ez az érték megközelítőleg 2 százalékos volt. A tisztított üzleti eredményhányad gyengesége mögött elsősorban a magas-marzsú orosz értékesítések csökkenése és a gyenge Esmya eladások mellett a szerializációs költségek és a közép- és kelet európai országok emelkedő bérköltsége állt.

A szerializációs követelményeknek való megfelelés negatívan hatott a Richter kapacitáskihasználására, ami leginkább a hagyományos generikus termékportfóliót érintette. A szerializáció bevezetésével kapcsolatos költségek miatt az idei árbevétel nagyjából 20 millió euróval kehet alacsonyabb a Richter szerint. Mindez rosszul érintette a Richter első negyedéves eladásait, és eltart majd egy ideig, amíg a cég teljesen megfelel a vonatkozó követelményeknek. Nyilvánvalónak tűnik, hogy a szerializáció magasabb gyártási költségekhez és így alacsonyabb marzsokhoz vezet a jövőben, azonban az elemző kiemeli, hogy a Richter első negyedéves marzsa nem tekinthető normálisnak és a marzsok javulhatnak majd az év előrehaladtával.

A Vraylar-értékesítések növekedése még mindig kiemelkedő (70 százalék év/év alapon) és a növekedés gyorsabb, mint amit az Allergan a készítmény bevezetésekor előrejelzett. A Concorde várakozásai szerint a Vraylarból származó bevétel 570 millió dollár lehet 2019-ben, amiben még nincsenek benne a készítmény bipoláris depresszió indikációra való kiterjesztésének lehetséges pozitív hatásai. Az új indikáció maximálisan további 300-500 millió dollárral növelhetné a készítményből származó árbevételt a következő évtized folyamán. Az új indikáció jóváhagyása részvényenként 500 forintot jelenthet, ami minden egyéb tényező változatlanságát feltételezve a jelenlegi, 5 800 forintos célárnál 9 százalékkal magasabb célárat jelentene. Ha az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hatóság (FDA) nem hagyná jóvá a készítmény bipoláris depresszióra vonatkozó indikációját, az negatív árfolyam reakciót vonathatna maga után a Richter esetében.

A Richter a gyorsjelentés után tette közzé a frissített előrejelzéseit, a menedzsment megerősítette az idei évre vonatkozó, 2-3 százalékos árbevétel növekedési várakozásait. A cég az Egyesült Államokban továbbra is stagnáló értékesítésekkel számol a Vraylarból származó royalty-bevétel, és az értékesítéshez kapcsolódó egyszeri bevételeket leszámítva, miközben a Richter látszólag mindezeket a Vraylartól, az idei évre várt növekedési potenciáljának hatásaival együtt belefoglalja az idei, teljes értékesítésekre vonatkozó várakozásaiba, ami nagyon zavaró. A cég emellett fenntartotta az idei, 12 százalékos üzemi eredményhányadra vonatkozó várakozásait, azok után is, hogy az idei árbevételre vonatkozó várakozások már minden, a Vraylarra vonatkozó, pozitív hatást is tartalmaznak.

Az Esmya értékesítései esetében a Richter tovább vágott a várakozásain, felismerve, hogy a kereslet továbbra is csökken, miután a készítménnyel kapcsolatban felmerült problémák miatt az Európai Gyógyszerügynökség korábban korlátozásokat javasolt az Esmya használatával kapcsolatban. A készítménytől a menedzsment az idei évben 25 millió eurós bevételt vár, a korábbi negyedév 35 millió eurós becslésével szemben. A készítménnyel kapcsolatban Európában felmerült problémák nyomán a növekvő szabályozói aggodalmak és költségek merültek fel az Esmya Egyesült Államokban történő bevezetésében, ami jelentősen visszavetette az Esmya USA-ban történő bevezetésének reményét.

Összességében a Richter arra számít, hogy a Vraylarból származó magasabb árbevétel pozitív hatásának ellensúlyoznia kell a magas marzsú generikus termék-értékesítések és az Esmya visszaesését és az idei évre vonatkozó üzleti tevékenység eredményében.

A Concorde 6 100 forintról 5 800 forintra csökkentette a Richter-részvények 12-hónapos célárát, az új célár 13,2 százalékkal magasabb a Richter keddi záróárához képest, az elemzőház mindemellett fenntartotta a Richterre vonatkozó felhalmozási ajánlását. A Concorde a modelljében a cariprazine-t részvényenként 950 forintra értékelte, de ez nem tartalmazta a Vraylar bipoláris depresszió indikációjára történő kiterjesztésének pozitív hatását. Az FDA várhatóan május végén hagyhatja jóvá a Vraylar bipoláris depresszió indikációs kiterjesztését, az FDA pozitív döntése a növekvő eladások mellett az üzleti tevékenység eredményét is növelheti, különösen azért, mert a bipoláris depresszió szegmensben kevesebb a rivális a skizofréniával összehasonlítva.