Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla
Gazdaság

Új benzinárstop az asztalon, a kormány jövő héten tárgyal róla

Jövő héten ül össze a kormány, hogy döntsön az üzemanyagárak letöréséről, mivel régiós összehasonlításban felfelé lógnak ki a magyarországi benzin- és gázolajárak – ismertette Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A politikus elmondta, hogy egy új üzemanyagárstop sincs kizárva.

Mint arról beszámoltunk, a Központi Statisztikai Hivatal a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében péntektől heti rendszereséggel közzéteszi új statisztikai gyűjtését a régiós üzemanyagárakról, a friss számok alapján elmondható, hogy a hazai üzemanyagárak a környező térség átlagárai felett vannak.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az üzemanyagárakról készített statisztikát minden péntek reggel frissíti majd a KSH, uniós adatokból dolgoznak, kivéve Szerbia esetében, amelyre nincsenek ilyen statisztikák, ott más gyűjtési módot alkalmaznak.

A miniszter ismertette, hogy a benzinnél 3,2%-os, a gázolajnál 5%-os eltérés látszik, ami a benzinnél 20, a gázolaj esetében 30 forintot jelent, ami a régiós átlaghoz képest felfelé lóg ki.

Nagy Márton bejelentette, hogy a jövő héten a kormány össze fog ülni és vizsgálni fogja a kérdést és el fog gondolkodni azon hogy szükséges-e beavatkozni annak érdekében, hogy a piaci szereplőkkel korábban kötött megállapodást erősebben nyomatékosítsa. Ez arról szól, hogya hazai üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük.

„A jövő héten ki fog derülni, hogy a kormány mit lép, szerdáig, csütörtökig kérem a türelmüket” – fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy

nincs kizárva a benzinárstop újbóli bevezetése.

Mivel az üzemanyagárnak vannak egyéb összetevői is a nagykereskedelmi árazáson túl – példaként említette az árrést – így vannak egyéb opciók is az ármeghatározáshoz. További részleteket azonban nem akart közölni a tárcavezető.

Múlt héten egyeztetett Nagy Márton a Mol és a Magyar Ásványolaj Szövetség képviselőivel a magyar üzemanyagárakról. Akkor a miniszter arról beszélt, hogy korábban a felek megállapodtak, miszerint az üzemanyagáraknak a régiós középmezőnyben kell lenniük, de ez már hetek óta nem érvényesült szerinte. Akkor viszont nem említette még, hogy új, effektív, az árakat és így a piaci folyamatokat közvetlenül érintő kormányzati beavatkozás lenne napirenden.

Címlapkép forrása: Portfolio

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Az ukrajnai háború árnyékában szép csendben Amerika egy újabb pusztító konfliktusra készül

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
GettyImages-1127874550