Magyarország is kéri a Hamász túszainak elengedését
Globál

Magyarország is kéri a Hamász túszainak elengedését

MTI
Az összes elrabolt külföldi túsz elengedésére szólította fel közös közleményben a Hamász palesztin szélsőséges szervezetet 18 érintett ország, köztük Magyarország csütörtökön. A Washingtonban közzétett dokumentumban felhívják a figyelmet arra, hogy a túszok, valamint a Gázai övezet palesztin polgári lakossága a nemzetközi jog védelme alatt állnak, és "sorsuk nemzetközi aggodalom tárgya".

Felszólítunk a Hamász által Gázában több mint 200 napja fogva tartott túszok azonnali szabadon bocsátására. Közéjük tartoznak saját polgáraink is

- áll a közös nyilatkozatban, amelyet az Egyesült Államok és Magyarország mellett Argentína, Ausztria, Brazília, Bulgária, Kanada, Kolumbia, Dánia, Franciaország, Németország Lengyelország, Portugália, Románia, Szerbia, Spanyolország, Thaiföld és az Egyesült Királyság állam-, illetve kormányfőjének nevében adtak ki.

Az aláíró országok azt is hangsúlyozzák, hogy a túszok részleges elengedéséről szóló és a Hamász által a közelmúltban elutasított megállapodástervezet azonnali és meghosszabbított tűzszünetet jelentett volna a Gázai övezetben, valamint segítette volna a humanitárius szállítmányok növelését, és megteremtette volna a feltételeket arra, hogy a gázai lakosok visszatérjenek otthonaikba.

Az amerikai kormányzat magas rangú tisztségviselője a közlemény kiadása előtt percekkel újságíróknak úgy nyilatkozott Washingtonban, hogy a dokumentumot országok széles köre egyhangúlag írta alá, ami mutatja az ügy súlyát, és amit fogva tartott állampolgáraik helyzete is indokol.

Beszámolt arról, hogy a Hamász részéről mutatkozik némi nyitottság az előrelépésre a tárgyalásokon, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a palesztin terrorszervezet döntéshozói nem azok, akik a megbeszéléseken részt vesznek. Akik a döntéseket meghozzák, a Gázai övezetben, a föld alatt tartózkodnak a túszokkal együtt - fűzte hozzá.

A tisztségviselő kérdésre válaszolva elmondta, hogy izraeli részről az egyiptomi és katari közvetítéssel kidolgozott legutóbbi megállapodásjavaslat már elnyerte Izrael támogatását, miközben a Hamász részéről nem volt "konstruktív" a hozzáállás, azt ugyanakkor elismerte, hogy a folyamat során volt olyan pont, amikor Izrael sem tett meg mindent az egyezség érdekében.A tavaly október 7-én elhurcolt 253 túsz közül novemberben többeket elengedtek, és izraeli összesítés szerint 133-an maradtak a Hamász fogságában. Közülük 36 ember halálát is megerősítették, a többiek sorsáról nincsenek megbízható információk.

Szerdán jelent meg egy videófelvétel, amely az izraeli-amerikai állampolgárságú Hersh Goldberg-Polint mutatja. A csütörtökön nyilatkozó amerikai kormányzati illetékes szerint a felvétel hitelesnek tekinthető, így bízni lehet abban, hogy a 23 éves férfi valóban életben van.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi nyilatkozata szerint még egy magyar állampolgárságú túsz van a Hamász fogságában.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Díjmentes előadás

Kezdő befektető kalauz - grafikonok, megbízások

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tank naplemente drón háború