Az ország egyik legdrágább projektje lesz a mohácsi Duna-híd felépítése
Ingatlan

Az ország egyik legdrágább projektje lesz a mohácsi Duna-híd felépítése

Portfolio
Kiderült, ki építheti meg az új Duna-hidat Mohácsnál - írta meg a Világgazdaság. A beruházás, ahogy korábban mi is írtunk róla, minden idők egyik legdrágább magyarországi projektje lehet, és egyben ez lesz a 21. átkelő a Duna magyarországi szakaszán.

Közzétették a mohácsi új Duna-híd és az ahhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatok elbírálását. Az Építési és Közlekedési Minisztérium által kiírt nyílt uniós eljárás 2023 szeptember elején indult el. A végső ajánlattételi határidő 2023. november 23-a volt.

A projekt nemcsak a hidat, hanem a hozzá kapcsolódó úthálózatot is tartalmazza, ami az 51-es számú másodrendű főút és az M6 autópálya közötti úthálózat kivitelezését jelenti. Ezt három szakaszra bontották:

  • Elsőként 28,8 kilométernyi út épül 2x1, illetve 2x2 sávon. Ennek része egy körforgalmú csomópont, három közúti híd, valamint kerékpárút levezetése az új Duna-hídról.
  • Másodszorra a 756 méter hosszú Duna-híd valósul meg 2x2 sávos osztott pályás keresztmetszettel és kerékpárút-átvezetéssel.
  • Harmadrészt pedig az előbb említett ártéri hídhoz csatlakozva egybefüggően 8,5 kilométer hosszban 2x2 sávos osztott pályás főút épül az M6 autópályáig, több műtárggyal, például körforgalmakkal, kerékpáros aluljáróval.
Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Ki építi és mennyiért?

A projektre három ajánlat érkezett be, a Duna Aszfalt Út és Mélyépítő Zrt.-től, a Strabag Építő Kft.-től és a Swietelsky Magyarország Kft.-től, utóbbi konzorciumban. 

VÉGÜL A LEGOLCSÓBB AJÁNLAT NYERT, AMIT A DUNA ASZFALT TETT, A CÉGCSOPORT NETTÓ 294,96 MILLIÁRD FORINTÉRT VÁLLALJA AZ ÚJ MOHÁCSI DUNA-HÍD ÉS AZ EHHEZ KAPCSOLÓDÓ FELADATOK KIVITELEZÉSÉT.

A Strabag nettó 309,96 milliárd forintos, a Swietelsky pedig nettó 316,028 milliárd forintos árajánlatot tett. Tavaly decemberben egyébként Lázár János építési és közlekedési miniszter 300-320 milliárd forintra becsülte a projektet.

Mikorra készülhet el?

Korábban az hangzott el, hogy a szerződéskötéstől számítva 50 hónap áll rendelkezésre az új mohácsi Duna-híd megépítésére, ez alapján 2028 nyarán történhet meg az átadás. Ha elkészül, ez lesz a 21. dunai átkelő Magyarországon, a 20. az idén nyárra elkészülő kalocsai Duna-híd lesz, ami a lap információi szerint 92 milliárd forintból valósul meg.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hamarosan elkezdik a vidéki plázák felújítását