A bevándorlók sem hozzák el a gazdasági csodát, ha nem építünk sürgősen sokkal több lakást
Ingatlan

A bevándorlók sem hozzák el a gazdasági csodát, ha nem építünk sürgősen sokkal több lakást

Portfolio
A fejlett országokba irányuló rekordméretű bevándorlás is hozzájárul a lakhatási válság fokozódásához, ami hosszú távon a gazdasági növekedés fenntarthatóságát veszélyezteti - írta meg a Bloomberg. A kormányzatok jelenleg a megfelelő megoldást keresik a lakhatási hiány és a migráció által generált feszültségek kezelésére.

Akadályba ütközik a fejlett gazdaságokban a bevándorlás által hajtott gazdasági növekedés, miután a rekordméretű migráció egyre több országban okoz lakásválságot. Kanada, Ausztrália és az Egyesült Királyság is azon országok közé tartozik, amelyekben nem tudnak elegendő otthont biztosítani az újonnan érkezők számára, és ez az egy főre jutó GDP növekedésére is negatív hatással van.

Bár a bevándorlás segített megoldani a munkaerőhiányt és elősegítette a gazdasági növekedést olyan ágazatokban, mint a vendéglátás vagy az idősgondozás, de a lakhatás hiánya és az emelkedő megélhetési költségek komoly kihívást jelentenek. A Bloomberg Economics elemzése szerint tizenhárom fejlett gazdaságban tapasztalták emiatt a gazdasági növekedés mérséklődését.

  • Kanada esetében példátlan népességnövekedés mellett is alig épültek új lakások, ami súlyosbítja a lakhatási válságot. A bevándorlók egyre magasabb lakbérrel és korlátozott munkalehetőségekkel szembesülnek, ami csalódást okoz számukra.
  • Ausztrália is hasonló kihívásokkal küzd. Az országban jelentős lakhatási válság van, amit tovább súlyosbít az építési engedélyek számának csökkenése és a szakképzett munkaerő hiánya. Az ausztrál kormány hiába próbálta növelni a bevándorlók számát, ez csak tovább nehezítette a helyzetet.
  • Új-Zélandon is változtatásokat hajtottak végre a munkavízum-programban annak érdekében, hogy kezeljék a "fenntarthatatlan" nettó migrációt. Ezek között szerepel az angol nyelvtudás követelménye és a tartózkodás maximális időtartamának csökkentése bizonyos munkakörök esetén.
  • Európában Németországban és Nagy-Britanniában is negatívan hatott a GDP alakulására a menedékkérők nagy száma és az ezzel együtt erősödő lakáshiány.
Május 29-én Balatonfüreden, a Portfolio Property X 2024 konferencián találkozik az ingatlanszakma. Részletekért kattints!

Az ilyen kihívások világszerte arra kényszerítik a kormányokat, hogy újragondolják bevándorlási politikáikat és intézkedéseket vezessenek be a probléma megoldására. A megoldás kulcsa valószínűleg abban rejlik, hogy fenntartható módon kezeljék mind a bevándorlást, mind pedig annak infrastrukturális hatásait.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
SO Budapest Building bridge view