Vér tapadhat az Apple termékeihez?
Gazdaság

Vér tapadhat az Apple termékeihez?

Portfolio
A Kongói Demokratikus Köztársaság kormánya felszólította az Apple-t: tisztázza, tudatában van-e annak, hogy termékei előállításához felhasznált ásványi anyagok között lehetnek olyanok is, amelyek a konfliktusok sújtotta területekről származnak. A kormány által megbízott nemzetközi jogászcsoport levelet küldött Tim Cooknak és az Apple francia leányvállalatának, amelyben aggodalmukat fejezték ki és válaszokat követeltek arra, hogyan biztosítja az Apple ellátási láncának átláthatóságát egy olyan régióban, ahol több mint 100 fegyveres csoport tevékenykedik - közölte az ABC News.

Az ügyvédek szerint az Apple termékei olyan ellátási láncokra támaszkodnak, amelyek nem eléggé átláthatóak és esetlegesen véres konfliktusokkal összefüggő ásványi anyagok felhasználásán alapulnak. Kelet-Kongó gazdag ásványkincsekben, de egyben humanitárius válság helyszíne is, ahol fegyveres csoportok harcolnak az értékes nyersanyagok felett.

Az Apple állítása szerint etikusan jár el üzleti tevékenységében és felelősségteljesen szerzi be az ásványi anyagait Kongóból és a környező országokból. Azonban a kongói kormány képviselőinek állítása szerint ezek a kijelentések nem támaszkodnak konkrét bizonyítékokra.

A gyanú szerint az Apple beszállítóin keresztül beszerzett ón, volfrám, tantál és arany egy része illegálisan kerülhet Kongóból Ruandába, majd onnan a globális piacra.

A kongói kormány Ruandát vádolja azzal, hogy támogatja a kelet-kongói M23 fegyveres csoportot az illegális bányászat elősegítése érdekében.

A Global Witness jelentése szerint az Apple korábban kevés intézkedést tett annak érdekében, hogy megakadályozza a csempészett ásványi anyagok használatát.

Az Apple-t arra kérték, hogy három héten belül válaszoljon az ellátási lánc ellenőrzéséről szóló kérdésekre. Emellett bejelentették, hogy hamarosan nyilvánosságra hoznak egy jelentést a kongói ásványi anyagok "tisztára mosásáról".

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
halálozás kórház