Együttműködik Japán és Brazília
Gazdaság

Együttműködik Japán és Brazília

MTI
A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

Az amazonasi erdőirtás 15 éves csúcson volt az elmúlt időszakban. A károsanyag-kibocsátás elleni küzdelemben fel akarják használni a brazil bioüzemanyag-technológiát és a japán hibrid motorokat - közölte a japán külügyminisztérium. A találkozót követő közös sajtótájékoztatón a japán miniszterelnök fogadkozott, hogy hazája nagyban hozzá fog járulni a karbonsemleges világ megvalósításához. A brazil elnök több befektetést sürgetett a zöldenergiával foglalkozó vállalkozásokba.

Mint sok más fejlett ország, Japán is igyekszik elmélyíteni kapcsolatait az együttesen "globális Délnek" nevezett feltörekvő és fejlődő országokkal, és ezek között India és Indonézia mellett Brazíliát is kulcsszereplőnek tekinti.

Kisida kijelentette, hogy Japán a globális problémák megoldása érdekében kész együttműködni Brazíliával, mint a 20 legjelentősebb gazdaság (G20) idei soros elnökével, amely egyúttal jövőre az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezménye 30. ülésszakának (COP30) házigazdája lesz.

A 2019-es ENSZ-klímacsúcsot Brazíliában tartották volna meg, de Jair Bolsonaro elnök 2018-as megválasztása után erre végül nem került sor, Lula pedig 2022 novemberében, frissen megválasztott elnökként ígéretet tett arra, hogy Brazília ismét elkötelezi magát a klímaváltozás elleni küzdelem mellett, és bejelentette hogy ha házigazdának országát választják, akkor az Amazonas vidékén fekvő egyik nagyváros lesz a 2025-ös találkozó helyszíne.

Végül a helyszín Belém lesz, amely Pará szövetségi tagállam fővárosa, egyben a térség egyik legnépesebb települése.

Japán és Brazília abban is megállapodott, hogy szorosabban együttműködnek a védelem és a kiberbiztonság területén, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjában, és ezekről külön nyilatkozatot adtak ki.

Kishida ezután Asunciónban találkozott Santiago Pena paraguayi elnökkel, és tárgyalásukon egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlan Kína erőszakos törekvése a status quo megváltoztatására Tajvanon. A szigetet alig néhány ország ismeri el, Paraguay az utolsó dél-amerikai állam, amely hivatalos kapcsolatban áll Tajvannal. A paraguayi elnökkel folytatott megbeszélés után Kishida fontos partnernek nevezte a dél-amerikai országot, amely osztozik az olyan közös, alapvető értékekben, mint a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság. Megígérte, hogy a barátságot és az együttműködést "új szintre" emeli Tokió.

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
82 milliárd forint lesz jövőre az Innovációs Alap pályázati keretösszege