Idén újabb támogatást kaphatnak az állami kórházak
Gazdaság

Idén újabb támogatást kaphatnak az állami kórházak

Idén további plusz forrást kaphatnak a kormánytól az állami kórházak a lejárt tartozásaik rendezésére – derült ki Bidló Judit helyettes államtitkár Orvostechnikai Szövetség (OSZ) mai közgyűlésén elmondott beszédéből. Rásky László, az orvostechnikai beszállítókat képviselő szervezet főtitkára lapunknak elmondta: ha 20-25 milliárd forint körüli szintre le lehetne vinni a kórházak tartozását, akkor az egy már kezelhető mérték lenne.

Az OSZ közgyűlésén is szóba került a kórházak adósságállománya, illetve a lejárt tartozások rendezésére nyújtott kormányzati támogatás kérdése. Mint ismert, tavaly november végén 130 milliárd forintot tett ki az állami, illetve egyházi és egyetemi kórházak lejárt tartozása. Ekkor novemberben a kormányzat 90 milliárd forint plusz forrást ítélt meg a tartozások rendezésére, amelyek kifizetése december 31-ig történt meg. Idén március végén azonban ismét közel 110 milliárdra nőtt a kórházak adósságállománya, ezért áprilisban a kormány úgy döntött, hogy 63,4 milliárd forint plusz forrást biztosít a kötelezettségállomány csökkentésére.  

Ezzel kapcsolatban a közgyűlésen elmondott beszédében Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára kiemelte:

a kormányzat elindult azon az úton, hogy évente ne egy egyszeri, év végi kifizetés történjen a kórházak tartozásának rendezésére, hanem egy éven belül többszöri konszolidációra kerüljön sor.

Azzal kapcsolatban, hogy ezek milyen gyakran történnek majd, a helyettes államtitkár megjegyezte: formálódóban van az erre vonatkozó megoldás.

Azt nem tudom elmondani, hogy ez havonta vagy miként történik, de már idén egészen biztos, hogy nem egy egyszeri, év végi nagy beavatkozásra várunk.

Hozzátette: arra törekszenek, hogy folyamatosan lehessen követni az adósságok termelődését, és hogy azok miért termelődnek.

Korábban a Népszava arról írt, hogy az áprilisi 63,4 milliárdos támogatás után júniusban újabb, 40 milliárdos plusz forrást kapnak a kórházak. Ezzel kapcsolatban Rásky László, az OSZ főtitkára a Portfolio-nak elmondta: ezt az újabb támogatást a kórházi beszállítók már tényként kezelik. Hozzátette: az újabb plusz forrás érkezésének lehetőségét erősítik a helyettes államtitkár közgyűlésen elmondott szavai is, miszerint évente több kisebb konszolidációra fog sor kerülni a kórházak tartozásainak rendezésére.

Az OSZ főtitkára azzal kapcsolatban, hogy inkasszóval hajtotta be kórházi tartozását egy műtéti eszközöket szállító cég, kérdésünkre elmondta: tudomása szerint az érintett cégen kívül más vállalkozás nem élt ezzel az eszközzel. „Az ágazatban mindenki azt gondolja, hogy ez egy vakmerő lépés volt, mert ezt az intézményrendszer barátságtalan lépésnek veszi. Ahogy sokszor annak veszik, ha a beszállító felszámítja a késedelmi kamatot" - jegyezte meg a főtitkár.

Szerinte, ha 20-25 milliárd forint körüli szintre le lehetne vinni a kórházak tartozását, akkor az egy már kezelhető mérték lenne.

Ha ez megvalósul, akkor ezt a beszállítói kör el fogja viselni

– mondta. Hozzátette: ugyanilyen kedvező fejlemény lenne, ha a mostani átlagosan 180 napról 90 napra le lehetne vinni a fizetési határidőket. Jelenleg 60 napos fizetési határidővel állítják ki a számlákat, viszont csak átlagosan 180 nap után teljesülnek a kifizetések.

Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ezek a világ legfejlettebb startupvárosai

Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fejlődő ökoszisztémák terén előkelő helyen van a kontinens. Ezek a világ vezető... The post

Ricardo

Öröm van

Megjelent idehaza Carl Menger A közgazdaságtan alapelvei című 1871-es klasszikus műve. Tolle, lege!

Kasza Elliott-tal

3M Company

Nemrég írtam a Solventumról, levált az MMM-ről és áprilisban a tőzsdére ment. Minden MMM részvényes a 4 részvénye után kapott egy SOLV részvényt. Ez eddig nagyon szép, azonban 05.14-én MM

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
kínai kormány