Áttörést hozhat a rákgyógyításban az mRNS, személyre szabott vakcinákat gyártanak
Globál

Áttörést hozhat a rákgyógyításban az mRNS, személyre szabott vakcinákat gyártanak

Portfolio
Az orvosok megkezdték a világ első személyre szabott mRNS rák elleni vakcinájának több száz beteggel történő kipróbálását melanoma ellen – írja a The Guardian.

A melanoma évente mintegy 132 000 embert érint világszerte, és a legnagyobb bőrrákos halálok. Jelenleg a sebészet a fő kezelési módja, bár néha sugárterápiát, gyógyszereket és kemoterápiát is alkalmaznak.

A szakértők most olyan új oltásokat tesztelnek, amelyeket minden egyes betegre személyre szabottan állítanak össze, és arra utasítják a szervezetet, hogy vadásszon a rákos sejtekre, hogy megakadályozza a betegség visszatérését.

Egy 2. fázisú vizsgálat megállapította, hogy a vakcinák drámaian csökkentik a melanomás betegeknél a rák visszatérésének kockázatát. Most elindult a végső, 3. fázisú vizsgálat, amelyet a University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH) vezet.

Dr. Heather Shaw, a vizsgálat nemzeti koordinátora elmondta, hogy az mRNS-oltások alkalmasak a melanomás betegek gyógyítására, és más rákos megbetegedésekben, többek között tüdő-, hólyag- és veserákban is tesztelik őket.

A vakcina egy egyénre szabott neoantigén terápia. Úgy tervezték, hogy beindítsa az immunrendszert, hogy az képes legyen felvenni a harcot a páciens sajátos rák- és daganattípusa ellen.

Az mRNS-4157 (V940) néven ismert vakcina a tumor neoantigénjeit célozza, amelyeket az adott beteg daganatai fejeznek ki. Az oltóanyag legfeljebb 34 neoantigén kódolását hordozza, és a beteg daganatában található egyedi mutációk alapján tumorellenes immunválaszt aktivál.

A személyre szabáshoz a páciens műtétje során tumormintát vesznek, majd DNS-szekvenálást végeznek. Az eredmény egy személyre szabott, a beteg daganatára specifikus rákellenes oltóanyag. Shaw szerint a végső cél az, hogy a betegeket véglegesen meggyógyítsák a rákból.

Azt hiszem, valóban van remény arra, hogy ezek áttörést hoznak az immunterápiában.

A 2. fázis adatai szerint azoknál a súlyos, magas kockázatú melanomában szenvedő betegeknél, akik a Keytruda immunterápiával együtt kapták az oltást, csaknem fele akkora (49%) volt a valószínűsége annak, hogy három év elteltével meghalnak vagy a rák kiújul, mint azoknál, akik csak Keytrudát kaptak.

A betegek háromhetente 1 mg mRNS-vakcinát kaptak legfeljebb kilenc adagban, és háromhetente 200 mg Keytrudát (legfeljebb 18 adag) körülbelül egy éven keresztül. A 3. fázisú globális vizsgálatba most a betegek szélesebb körét vonják be, és a cél körülbelül 1100 ember felvétele.

Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Bármikor beleroppanhat Oroszország a háborúba, ha a Nyugat enged a riválisának

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
izrael hadsereg katona getty stock