A kínai jegybank burkolt fenyegetést küldött a kötvénypiacoknak
Gazdaság

A kínai jegybank burkolt fenyegetést küldött a kötvénypiacoknak

Portfolio
A Kínai Népbank (PBOC) problémásnak nevezte a hosszú lejáratú államkötvények árfolyamának emelkedését, figyelmeztetve a befektetőket, hogy irreális a piaci árak és a gazdasági kilátások közötti jelentős eltérés. A jegybank egy névtelenül nyilatkozó tisztviselője a Bloombergnek arról beszélt, hogy Kína hosszú távú gazdasági növekedési kilátásai jelentősen javultak, és azt állította, hogy a hozamok a keresleti és kínálati tényezők okozta átmeneti ingadozások ellenére majd igazodni fognak a gazdasági előrejelzéshez.

A kínai jegybankot egyre jobban zavarja a kötvénypiacok hozamszintje, a rally megfékezésére irányuló szabályozási erőfeszítések ellenére a hosszú távú hozamok mintegy 20 évvel ezelőtti mélypontok tesztelésére készülnek. A kínai kötvények iránti keresletet olyan tényezők mozgatják, mint az ország monetáris politikája, a helyi intézmények biztonságos menedék iránti kereslete és az adósságkínálat szűkössége. Ennek következtében a kínai államkötvények az elmúlt három hónapban a 10 és 30 éves hozamok már a PBOC irányadó kamatlába alatt mozognak.

Bár a kötvénypiaci finanszírozási költségek csökkenése előnyös lehet a hitelfelvevőknek, beleértve a kormányt is, vannak aggályok, hogy a helyzet hátrányosan érintheti a kötvénypiaci intézményi befektetőket. A meg nem nevezett PBOC-tisztviselő az SVB Financial Group amerikai hitelező esetét hozta fel példának, amely tavaly likviditási válsággal nézett szembe a hosszabb lejáratú amerikai kötvényekbe történt nagymértékű befektetései miatt. A tisztviselő azt tanácsolta a befektetőknek, hogy legyenek rendkívül éberek a kamatkockázatokkal kapcsolatban, és arra figyelmeztetett, hogy azok, akik jelentős hosszú lejáratú kötvénypozíciókat tartanak, különösen a tőkeáttétellel rendelkezők, jelentős veszteségeket szenvedhetnek el a növekvő volatilitás közepette.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Van egy hely, ahol máig nem ért véget a második világháború

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Oroszország megfenyegette az Európai Uniót - Nem hagyja válasz nélkül az új szankciókat